Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Kurser

Med reservation för ändringar.

Musik vid Siljans Vänförening & Boda Hembygdsförening

Varje kurs kostar 700 kr
För mer information och anmälan; www.bodabygden.se.
E-mail;  siljan@kulturens.se Tel;  070-377 13 33


Låtspelskurs för barn och ungdom

”När tycker du att det är roligt att spela? När jag kan!”
”När tycker du att det är tråkigt att spela? När jag inte kan!”

Känner du igen det här? Vi lärare gör det. Det bästa vi vet är att lära ut bra låtar.
Vi visar också gärna lite teknik hur du får en bra ton och hur du får det att svänga i polskor, valser och schottisar. Vi varvar nya och gamla låtar i häftiga arrangemang som alla kan vara med i. Det går lika bra om du har spelat lite grann eller mycket.

Tillsammans med nya och gamla kompisar möter vi spelmännen på den magiska Bingsjöstämman. Spelar med ungdomar från nästan hela världen på ETHNO-konsert. Vi avslutarveckan med en fantastisk konsert. I en underbar miljö får du njuta av spel, sång och dans och en härlig stämning.

Brian Wicklund från Minnesota, USA är gästlärare i sommar. Brian är lärare och musiker som får alla att älska bluegrass, country, swing och mycket mer. Genom hans spelböcker The American Fiddle Method får vi alla chansen att lära oss fantastisk musik. Brian spelar fiol, mandolin, gitarr, bas och sjunger. Du kan!

Lärare: Margaretha Mattsson, Britta Börjes, Simon Nyberg, Brian Wicklund och Mart Hallek.
Tid: 4 juli-8 juli
Kursavgift: 1 500 kr
Ålder: 7 – 17 år

 


Kulning och visor

När du sjunger och kular kommer du i kontakt med din egen urkraft! Här jobbar vi med polskor, visor och lockrop, men också med rösttekniken; att lära oss att andas rätt och att hitta kulningstoner utan att skada rösten. Någon av dagarna tar vi oss ut i naturen och upplever musiken i dess rätta miljö.

Britta Röjås härstammar från Boda Kyrkby och är uppväxt med spel-, dans- och vistraditionen. Hon är yrkesverksam som sångpedagog sedan 1986 och som logonom sedan 2000. ”När man vågar använda hela sin röst kan man frigöra både rösten, sinnet och själen!”
Du behöver inga förkunskaper, men det är bra om du är van sångare eftersom man kan bli trött i rösten av att sjunga och kula flera timmar varje dag.

Lärare: Britta Röjås
Tid: måndag 4 juli och tisdag 5 juli 10.00 – 15.00
Kursavgift: 700 kr som betalas in på bankgiro: 204-4931


Det svenska körundret

En workshop kring svensk körmusik och vad som skapat den världsberömda svenska körklangen.

Repertoar:
Hugo Alfvén:
Uti vår hage
Oxbergsmarschen (att sjungas på mål..)
Dalvisa
Midsommarlåt i Leksand
Jungfrun
A F Lindblad:
Drömmarne

Medverkande: David Lundblad, dirigent och kursledare, Melker Stendahl, piano, ensemble ur Falu Kammarkör och kursdeltagare.
Körvana behövs!

Information om det musikaliska: David Lundblad 076-396 94 33
Tider:
Torsdag 7 juli 13.00 – 19.00 repetition
Fredag 8 juli 10.00 – 16.00 repetition
Fredag 8 juli 19.00 Konsert i Rättviks Missionkyrka

Kursavgift: 700 kr som betalas in på bankgiro:204 – 4931
Kostnad för noter tillkommer


Välkommen till kurs med Lisa och Lisa!

Här får du lära dig några av våra favoritlåtar, såväl nyskrivna som traditionella. Vi delar upp oss i grupper efter instrument och jobbar med låtutlärning men även spelteknik i den mån intresse finns. Dag två möts grupperna och vi lägger fokus på samspel. Kursen vänder sig till dig som har spelat i några år.

Tid: torsdag 7 juli och fredag 8 juli 10,00 – 15,00

Vill du dansa Valdresspringar?

Valdresspringar är en dans i tretakt från fjällbygden Valdres i Norge. Under kursen går vi igenom de olika delarna av dansen, men det blir också tid att ’bara dansa’ och lära känna musiken.

Tid: torsdag 7 juli och fredag 8 juli 10,00 – 15,00

Kurs i Bodapolska

Med avstamp i traditionen går vi igenom polskan. Vi börjar från grunden och fördjupar oss efter hand. Kursen innefattar också enbenspolska och schottis från Boda. Kursen vänder sig till dig som har dansat svensk folklig dans tidigare.

Tid: måndag 4 juli och tisdag den 5 juli 10,00 – 15,00

Fördjupa dina kunskaper inom svensk folklig dans!

Kom på danskurs för två av Sveriges mest uppskattade danspedagoger. Fokus kommer att ligga på fördjupning av olika polskeformer, däribland Bodapolska och Bingsjöpolska. Kursen vänder sig till dig som har dansat svensk folklig dans tidigare.

Tid: torsdag 7 juli och fredag 8 juli 10,00 – 15,00

Ångermanland / Hälsingland

Låtkurs med samspelsmästarna från Ångermanland och Hälsingland. Det utlovas både traditionella och nygjorda låtar i ett härligt gung med sugande stämspel.

Tid: måndag 4 juli och tisdag 5 juli 10,00 – 15,00

Låtkurs – Bodapolska!

Förra årets kurs i Bodapolska med Hans Röjås blev mycket uppskattad och den återkommer nu till sommaren. Möt en stilfull spelman som har Bodapolska som sitt kännemärke!
Vi kommer att få lära oss olika polskor från Boda, danspolskor, men också en del inte så vanliga vispolskor från Boda. Kursen vänder sig till dig som spelat några år.

Tid: måndag 4 juli och tisdag 5 juli 10,00 – 15,00

Sträng och Sång

Vi som har den här kursen tillsammans är Sofia Karlsson vis- och folksångerska och Mattias Pérez, gitarrist. Kursen innefattar: olika sätt att hitta bra sätt att kompa sig själv, låtutlärning, samt feedback om någon kursdeltagare vill ta med sig egna alster/tolkningar. Det går bra att vara nybörjare, men det är bra om kursdeltagarna känner till de grundläggande ackorden. Detta är en kurs för dig som ackompanjerar dig själv eller andra.

Tid: tisdag 5 juli och onsdag 6 juli 10,00 – 15,00

Folkmusikrytm & Akrobatik

Älskar du folkmusikens rytm, vill pröva något nytt och tycker om att röra på dig är detta kursen för dig. Petter Berndalen, Sveriges första spelman på slagverk, är en banbrytande slagverkare. Med sina erfarenheter från 20 års turnerande och en masterexamen i svensk folkmusikrytm slår han sig nu ihop med Benoît Fauchier, en akrobat från Bretagne i Frankrike. Kursen är för folk som gillar svensk folkmusik och tycker om att röra sig till den.

Tid: torsdag 7 juli och fredag 8 juli 10,00 – 15,00


2 Oratoriekören VOX

Välkommen till Oratoriekören VOX!

Instudering av Karl Jenkins Requiem  4-9 juli 2016

Kursen hålls på Leksands Folkhögskola och avslutas med Konsert i Siljansnäs kyrka  9 juli kl 18:00

Att få vara del av en stor kör med orkester och göra fantastisk musik blir en sommarvecka att minnas!

Vi söker erfarna körsångare i alla åldrar. Vi repeterar intensivt i högt tempo, var beredd på utmaningar, och kom gärna väl förberedd till kursen!

Lärare: Bengt Ollén – Konstnärlig och musikalisk ledare, Henrik Löwenmark –  pianist. Orkester: Södra Dalarnas Kammarorkester.

Tid: 4 juli-9 juli 2016
Kursavgift: 5 300:- för vuxna över 30 år / För yngre är priset 4 300:-, inkl boende och mat.
Anmälan:  snarast  till VOX ordförande Kristina Post;  kristina.musik@gmail.com
Arrangör: VOX i samverkan med  Kulturens bildningsverksamhet
Läs mer om VOX:  www.oratoriekorenvox.se


3 Folkmusikens Hus

För mer information och anmälan, se www.folkmusikenshus.se

Låtspelskurs med Ellika Frisell & Pers Hans Olsson

Torsdag 30 Juni, kl 10.00
Fiolkurs i samband med nystartade spelmansstämman i Leksand bjuder på inte mindre än två fantastiska fiolspelmän: Ellika Frisell och Pers Hans Olsson!

Typ: Kurs
Plats: Kreativa huset/Tingshuset, Leksand

Kurs: Låtspel på durspel med Lars Karlsson

Torsdag 30 Juni, kl 14.00
Låtpelskurs på durspel i samband med spelmansstämman i Leksand med ingen mindre än durspelsfantomen Lars Karlsson!

Typ: Kurs
Plats: Tingshuset/Kreativa huset, Leksand

Danskurs: Polska för nybörjare

Lördag 02 Juli, kl 10.00
Tillhör du dem som tittar på och inte vågar ta klivet upp på dansgolvet? Eller är du bara sugen att testa svenska pardanser? Ta då tillfället att under säker ledning få grunderna i bystugedansernas snurriga danser.

Typ: Kurs
Plats: Folkmusikens hus, Rättvik

Kurs: spela stämmor

Söndag 03 Juli, kl 10.00
Hur blir man bra på att spela stämmor? Kan man öva på det och finns det konkreta verktyg? Nu är det dags att dyka ner i stämspelets värld och belysa de tankemodeller som finns att tillgå.

Typ: Kurs

Fiolkurs för vuxna nybörjare

Söndag 03 Juli, kl 13.30
Alla kan spela fiol, man måste bara börja någon gång! Det här är kursen för dig som är vuxen och nybörjare och som vill uppleva såväl stämmonatten med en fiol under hakan och det magiska allspelets njutning.

Typ: Kurs
Plats: Folkmusikens hus, Rättvik

Fortsättningskurs på fiol

Måndag 04 Juli, kl 10.00
Dan Palmquist heter spelmannen och fiolpedagogen som med övertygelse kan få dig som tvivlar på om det är någon idé att fortsätta spela fiol att göra det.
Känns tekniken trög, vill inte stråkarmen göra som du vill, har vänsterhanden hakat upp sig? Ta med fiolen på en kurs till! Du får dessutom ett antal roliga och bra låtar med dig hem

Typ: Kurs
Plats: Folkmusikens hus, Rättvik

Kurs: Polska polski

Tisdag 05 Juli, kl 13.00
Nu har du chansen att spela, dansa eller sjunga på polska. Den traditionella dansen och musiken har fått en nytändning i landet som vår polskedans tros ha importerats ifrån.

Typ: Kurs
Plats: Danielslogen, Bingsjö

Danskurs: Päkkos Gustaf i dans och musik

Onsdag 06 Juli, kl 10.00
Ett möte med Päkkos Gustaf genom Bingsjöpolskans toner och dans under ledning av Christine Löfgren och Jonas Holmén. Vi vill tillsammans med er gå in i själva hjärtat av Bingsjöstämman – Päkkosgården.

Typ: Kurs
Plats: Danielslogen, Bingsjö

Kurs: Bingsjölåtar med Täpp Ida Almlöf

Onsdag 06 Juli, kl 10.00
Träffa och lär dig Bingsjölåtar av Täpp Ida, medlem i Gässbikôllor och spelledare för Rättviks Spelmanslag.

Typ: Kurs
Plats: Danielsgården, Rättvik

Bingsjöstämmokören

Onsdag 06 Juli, kl 10.00
Med Bingsjöstämmokören låter Brita Björs och Carl-Erik Carlsson den svenska folkvisan möta körsång, men utan att stöpa den i en klassisk form, utan snarare på visans villkor. Med riviga, stämningsfulla, roliga och mäktiga arrangemang upplever de visan på nya sätt.

Typ: Kurs
Plats: Dansladu, Bingsjö