Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Konserter 2017

Fredag 30 juni

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
Västerländsk musikhistoria från barock till nutid.
Björn Gustavsson, innehavare av Ovanmyra kulturhus och musikkritiker i bl.a. Opus, Opulens, Tidig musik och Lira, berättar och spelar mängder av musik.
Arrangör: Föreningen Ovanmyra kulturhus
Entré: 150 kr. (Kontant vid entrén.)

 

Lördag 1 juli

13:00  Café Nyfiket, Rättviks Gammelgård, Rättvik
ETHNO
Unga folkmusiker från världens äldsta och största internationella folkmusikläger kommer till Kafé Nyfiket för en unik sommarkonsert. Kambodja, Chile, Zimbabwe, Palestina och Nya Zeeland är några av årets länder som deltar!
Kolla gärna in www.ethno.se
Arrangör: Nyfiket, läs mer på www.kafenyfiket.se
Entrè: Valfri summa.

14.30 Hembygdgårdarna , Leksand
SPELMANSSTÄMMA I LEKSAND
Inled stämmoveckan i Leksand!
För andra året! I år med ännu fler spelmanslag till dans, inte mindre än tolv stycken, en finlirscen – ”Ståpäls”, ett skivsläpp med supergruppen Fatang och Knis Kalles stipendieutdelning. Dessutom kan alla unga musikanter 8-16 år gå gratis kurs tillsammans med Bengan och Eva Janson – dragspel, fiol och bus, Lars Eriksson – bas, Kjell-Erik Eriksson, fiol och Gustaf Hylén på trumpet.
Medverkande: Leksands spelmanslag, Dalarnas Ungdomsspelmanslag, Svärdsjö spelmanslag, Malungs spelmanslag, Orsa spelmanslag, Falu spelmanslag, Trio Wolski, Fatang, Vilda fiolerna, Elvings spelmanskapell m fl. Mer info www.leksandsspelmansstamma.se
Arrangör: Eva Janson i samarbete med Folkmusikens hus, ABF och Bilda Mitt
Fri entré.

16.00 Siljansnäs kyrka
KÖRKONSERT – I denna ljuva sommartid med Sofia Vokalensemble, Bengt Ollén, Hannes Heinemann
Sofia Vokalensemble, den internationellt prisbelönta kören under ledning av Bengt Ollén. Solist: Hannes Heinemann, oboe. Programmet rymmer både svenska och utländska tonsättare!
Bl a framförs Karin Rehnqvists stycke för kör och oboe, ”Till Ängeln med de brinnande händerna”, Jörgen Jersilds smäktande och romantiska Min yndlingsdal och ur Frank Martins Mässa för dubbelkör, satsen Credo, och Laudi alla Vergine Maria”av Giuseppe Verdi.
Kören sjunger också  Zwei Slawische Psalmen av estländaren Arvo Pärt och det vackra Miserere av skotten James MacMillan.
Arrangör: Kulturbanken Siljansnäs och Siljansnäs församling.
Entré: Biljettpris 200kr. Studerande upp till 20 år fri entré.
Förköp till reserverade, onumrerade platser med fri sikt (+ avgift) via att klicka här
www.kulturbankensiljansnas.se
www.sofiavokalensemble.com

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
KAMMARMUSIKKONSERT I
Italiensk operaafton med Jon Nilsson, Liine Carlsson och Henrik Berg.
Vid sidan om altfiolen blev sången en alltmer tongivande väg för Jon och därpå följde en anställning i Radiokören och vidare studier på Operahögskolan i Stockholm. Sångarkarriären tog snabb fart med 1:a pris i Gösta Winbergh award och flertalet roller på bl.a. Kungliga Operan och Folkoperan. Jon är nu anställd på Kungliga Operan som tenor sedan 5 år och har hunnit gestalta ett antal roller, senast i Glada Änkan, Trollflöjten och närmast väntar Quincey i Dracula med urpremiär i oktober 2017.
Liine Carlsson är operasångerska utbildad vid Operahögskolan i Stockholm och har sjungit på de flesta scener i Sverige samt utomlands, nu senast rollen som Senta i Wagners Den flygande holländaren i Tyskland, en roll hon åter ska gestalta i höst. Liine har erhållit flertalet stipendier, bla från Operavännerna vid Kungliga Operan, Opera på Skäret, Konstnärsnämnden, samt Kungliga Musikaliska Akademien
Henrik Berg är född 1982 och uppvuxen i Rättvik. Han började spela piano vid 8 års ålder och påbörjade som som 16-åring sina studier vid Musikkonservatoriet i Falun. Henrik fortsatte sin musikutbildning vid Kungliga Musikhögskolan för Stefan Bojsten och tog under Mats Widlunds ledning diplom vid Edsbergs Musikinstitut 2009. 2009-2015 jobbade han som instuderingslärare på Kammarmusikprogrammet vid Mälardalens högskola i Västerås, och sedan hösten 2016 innehar han en tjänst som ackompanjatör på Hochschule für Musik und Theater ”Felix Mendelssohn Bartholdy” i Leipzig. Henrik har uppträtt som solist med flera orkestrar, bland annat Radiosymfonikerna, med vilka han spelade sin diplomkonsert, Gävle Symfoniorkester och Dalasinfoniettan.
Henrik framträder regelbundet med olika kammarmusikgrupper och har förutom i Sverige spelat i länder som Norge, Danmark, Tyskland, Italien, USA och Ryssland och uppträder ofta på olika festivaler som till exempel Lyckå Kammarmusikfestival, Trelleborgs pianofestival, Festspillene i Bergen, Gotland Chamber Music Festival och Musik vid Siljan. Henrik Berg vann andrapris i Svenska Pianopedagogförbundets tävling för unga pianister och har flertalet gånger mottagit stipendier från Kungliga Musikaliska Akademien, däribland Otto Goldschmidt-stipendiet.
Henrik är också en uppskattad organist och cembalist och spelar allt från barockmusik till nyskrivet och brinner för att utforska det ovanliga och oupptäckta. Tillsammans med cellisten Stefan Moberg släppte han 2014 CD:n ”Sonatas”, som sedan dess spelats flertalet gånger i Sveriges Radio, med verk av J A Hägg, G Blix och F Poulenc. Därtill är han även verksam som arrangör av större och mindre verk för olika kammarbesättningar. Sedan 2014 är han bosatt i Hamburg, Tyskland.
Arrangör: Föreningen Boda hembygdsförening i samarbete med Föreningen Ovanmyra kulturhus, ABF, Musik vid Siljan Vänföreningen och Musik i Dalarna.
Entré: 180 kr. (Medlem i Musik vid Siljan Vänföreningen 160 kr.)
Förköp www.visitdalarna.se/sv/siljan/.

19.00 Hembygdsgårdarna, Leksand
SPELMANSSTÄMMA –LOGDANS
Entre: ej klart

 

Söndag 2 juli

11:00  Oskar Lindbergs orgelstuga Knippboberget, Insjön
FRILUFTSGUDTJÄNST
Gudstjänst med sång och musik av Nils Lindberg. Linnea Hällqvist, Sofia Portström och Åhls kyrkokör vid Oskar Lindbergs idylliska sommarboende, som sedan hösten 2013 ägs och förvaltas av familjen Fastén. Predikar gör Roger Arvidsson.
Medtag stol och kaffekorg.
Arrangör:  Åhls församling
Kollekt.
(Vid regn flyttas gudstjänsten till Åhls kyrka.)

17.30 –   Rättviks kyrka, Rättvik
MED LUST OCH FÄGRING STOR – KVINNORS MUSIK I
Kvinnors musik i sommartid – brudmusik och vaggvisor, folklig koral och vallvisor. Musiken är utvald och gestaltad av kören Ymna och i arrangemang av dirigent Johanna Thür. I konserten medverkar även folkmusikern Mia Marin. kl 17.30 Sjung med kören Ymna i folklig tradition! Föreläsning och öppen verkstad.
kl 18.30 Mingelfika
kl 19.00 Konsert
Arrangör: Rättviks församling
Entré: Fri entré

18.00 Missionskyrkan Leksand  OBS Inställd programpunkt
Konsert av Manskörskursen i Siljansnäs
Som kulmen på premiären och kursavslutningen för Manskörskurs i Musik vid Siljan 2017, som har hållits vid Backlundssalen i Sockenstugan i Siljansnäs. Kursledare är David Lundblad som är utbildad bland annat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Sibeliusakademin i Helsingfors och är nu verksam vid Dalasinfoniettan i Falun.
Arrangör: Siljansnäs manskör
Entré: 100 kr (studerande upp till 20 år gratis). Biljetter köps på www.siljan.se (+ avgift) Läs mer på www.siljansnasmanskor.se OBS Inställd programpunkt

18.00 Hotell Klockargården, Tällberg.
Bengans Scen med Bengan Jansson & Anne-Lie Rydé
Klockargården i Tällberg har glädjen att ännu en gång kunna presentera spelmannen och underhållaren Bengan Jansson. I år gästas showen av Anne-Lie Rydé som med sina 40 år inom underhållningsbranschen turnerat genom landet och står bakom hits som bland ”En Sån Karl”.
Bengan och Anne-Lie välkomnar er till en härlig söndagskväll på Klockargården i Tällberg.

Tider
18.00 Middag
20:00 Insläpp
20:30 Föreställning
Arrangör: Hotell Klockargården
Entré: Bokning av biljetter görs via webbsidan www.klockargarden.com eller dagtid på telefon 0247-502 60.
Showpaket
Från 1415 kr. (Inkl övernattning, frukost, trerätters middag samt biljett till föreställningen)
Biljett & Trerätters middag
690 kr.
Endast Biljett
345 kr

 

Måndag 3 juli

19.00 Boda Gammelgård, Boda Rättvik
MÅNDAGSKVÄLL MED KONSERT OCH DANS
Konsert med Pers Hans Olsson, Kalle Almlof och Bent Jacobsen
Arrangör: Boda hembygdsförening och Kulturens Bildningsverksamhet.
Entré: 150 kr

 

Tisdag 4 juli

16.00  Café Nyfiket, Rättviks Gammelgård, Rättvik
NORR OM STOCKHOLM
Folkmusiker som lyfter den glömda historien av fiolspelande anmödrar sin musik. Stina Brandin, Alva Granström och Magdalena Eriksson spelar traditionell och nyskriven svensk folkmusik efter och av kvinnor. Det är dags nu att låta dessa kvinnor få ett eget namn och en egen plats!
Arrangör: Nyfiket, läs mer på www.kafenyfiket.se
Entrè: Biljetter köpes via billetto.se/nyfiket, på www.kafenyfiket.se  eller på plats på Kafé Nyfiket.

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
KAMMARMUSIKKONSERT II
Bach och hans samtida. Härliga tolkningar av barockmusik med Ensemble Flautino: Kristine West (blockflöjt), Marcus Mohlin (cembalo och violin) och Stina Petersson (barockcello). Ensemblen har varit finalister i kammarmusikförbundets tävling ”Ung och lovande” och har därefter spelat in flera skivor.
Arrangör: Föreningen Boda hembygdsförening i samarbete med Föreningen Ovanmyra kulturhus, ABF, Musik vid Siljan Vänföreningen och Musik i Dalarna.
Entré: 180 kr. (Medlem i Musik vid Siljan Vänföreningen 160 kr.)
Förköp www.visitdalarna.se/sv/siljan/.

17.00  Rättviks kyrka, Rättvik
TEMAKONSERT MED RÄTTVIKS SPELMANSLAG
”100 åringarna och deras musik”. Här lyfter vi fram de spelmän som föddes i början på förra seklet, idag borta men deras musik har vi kvar. Om våra minnen från möten med personligheter som satt så stora avtryck i folkmusiksverige.
Arrangör: Rättviks spelmanslag.
Entré: 100 kr. Biljett köps i kyrkan, vid entrén.

 

Onsdag 5 juli

15.00 Bingsjö, Rättvik
BINGSJÖSTÄMMAN
Varje sommar samlas spelmän, dansare och andra musikintresserade några dagar, kvällar och nätter i början av juli. Hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att delta. Eller bara lyssna. Tältplatser finns till alla som vill stanna över natten!
Arrangör: Föreningen Bingsjöstämman
Entré: ej klart

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
Eric Schüldt & Göran Greider
Nytt och unikt koncept: Eric Schüldt, radio/TV-profil och Göran Greider, journalist/författare i en musikalisk dialog med varandra och publiken. Upplev ett unikt koncept som provas för första gången! 180 kr (kontant betalning)
Arrangör: Föreningen Ovanmyra kulturhus
Entré: 180 kr. (Kontant vid entrén.)

 

Torsdag 6 juli

11.30 Kättingsmedjan Furudals Bruk, Rättvik
SOPPKONSERT MED ÅRETS STIPENDIAT – Hannes Heinemann
Konsert med, och utdelning av 2017 års bruksstipendium till Hannes Heinemann som spelar oboe samt leder Valhalla blåskvintetten. Musik:  som solostycke någon av Six Metamorphoses after Ocid av B. Britten samt leder Valhalla blåskvintetten som (prel) spelar Summer Music av S. Barber, Serenaden for wind quintet av J. Röntgen  och Wind quintetav C. Nielsen.
Sponsor: BRA HUS, Furudal www.brahus.se
Arrangör: Stiftelsen Furudals bruks kulturhus
Entré: Inklusive sopplunch 200 kr, Medlem i Vänföreningen 175 kr.
Biljetter köps på plats, eller via lennart.ohnell@furudal.com.

 

14.00 ­  Café Nyfiket, Rättviks Gammelgård, Rättvik
TRIO FRI
Trio Fri spelar ömsint, svängigt, fräckt och vackert, beroende på publik och sammanhang. Jonas gitarr är motorn som driver Lisas kvillrande fioltoner fram mot Idas klara sånger. Det händer också att Idas bas lägger en stabil grund på vilken Jonas kan mejsla fram polskor med finaste plockspel och Lisa får lägga stämman. Trio Fri spelar urgamla låtar på nytt vis och sprillans nya bitar förankrade i tradition.
Arrangör: Nyfiket, läs mer på www.kafenyfiket.se
Entrè: Valfri Summa

15.00 Folkmusikens Hus, Rättvik
UNGT & OSIGNAT: HANS-ERS, RUTANDER, DILLNER
Hans-Ers, Rutanen & Dillner, med förnamnen Jerker, Eemil och Petrus, är en ung, men mycket skicklig trio med djupa rötter i folkmusiken. På instrumenten hardingfela, nyckelharpa och gitarr – och med en fantastisk scennärvaro – frambringar de fängslande harmonier, innerlighet och ett hämningslöst driv. Detta är ett nyskapande musikaliskt möte som gång på gång prövar traditionens gränser
Arrangör: Folkmusikens hus & Bilda Mitt
Entré: Biljettköp och info: www.folkmusikenshus.se

19.00 Kolarkojan, Rättvik
Janne Krantz, Östen Eriksson, Robert Damberg, Jan Jogga Ernlund
Hemlig gäst: Mat Kuprik
Arrangör: Janne Krantz
Entré: 225 kr. Förköp via Siljan Turism

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
KAMMARMUSIKKONSERT III
Nisse och Tjoppe – virtuos musik på två fioler. Två av Dalarnas främsta violinister möts i Ovanmyra! Nils-Erik Sparf (född alldeles i närheten av Ovanmyra) och Anders Jakobsson (riksspelman, konsertmästare i Dalasinfoniettan).
Arrangör: Föreningen Boda hembygdsförening i samarbete med Föreningen Ovanmyra kulturhus, ABF, Musik vid Siljan Vänföreningen och Musik i Dalarna.
Entré: 180 kr. (Medlem i Musik vid Siljan Vänföreningen 160 kr.)
Förköp www.visitdalarna.se/sv/siljan/.

19.30 Rättviksparken utomhusscen, Rättvik
ETHNOKONSERT!
Världens konsert
För 28:e gången har världens största folk- och världsmusikläger för ungdomar mellan 17-25 år fått till en konsert med musiker från alla världens hörn. Kom och hänförs, gråt och skratta! Vackrare musikaliska och personliga möten än de här finns knappt när nästan hundra unga musikanter från hela världen kommer ge dig en musikalisk energi som värmer till nästa år. Vi lovar en spelglädje som smittar, en lyckokick som får dig att dansa hemåt i sommarkvällen i en mystisk sjutakt, märkligt nog sjungandes på ett språk du aldrig hört förr.
Välkommen på en konsert jorden runt på två hänförande, lyckliga och helt unika timmar!
Arrangör: Folkmusikens hus i samarbete med Bilda Mitt
Entré: 200 kr/180 kr FMH-medlem/100 student
Biljettköp: www.folkmusikenshus.se

20.00 Östbjörka, Rättvik
ÖSTBJÖRKASTÄMMAN
Årets tema Spelmän från nästgårds
17.30 – 18 30 Dansa polska! Grundkurs med Kari och Anders Holm
Fyra dansbanor – 100 spelmän – servering.
Arrangör: Östbjörka bystugeförening
Entré: löses på plats

 

Fredag 7 juli

11.00  Karl Tövåsens levande fäbod, Rättvik
HORNBLÅSARSTÄMMA
Spelmansstämma för vallmusik i horn, näverlur, flöjter och kulning i levande fäbodmiljö.
Karl Tövåsens fäbodar är unik då fäbobruk med betande djur har förekommit utan uppehåll sedan 1600-talet.
Kaffeservering
Arrangör: Dalarnas spelmansförbund
Entré: 100 kr
Karl Tövåsen ligger ca 8 km norr om Vikarbyn

15.00 Missionskyrkan, Rättvik
KONSERT MED BARN OCH UNGDOMAR
Kursen Låtspel för barn och ungdom spelar upp tillsammans med sina lärare.
Fri entré. Kollekt

17.00 – efter midnatt! Boda gammelgård, Boda, Rättvik
BODASTÄMMAN

18.00  Boda kyrka,  Boda Rättvik
SOMMARKONSERT I BODA KYRKA MED SOFIA KARLSSON
Sofia Karlsson tillsammans med Daniel Ek, Lisa Rydberg Pers Hans Olsson och Sébastien Dubé
Arrangör: Boda hembygdsförening i samarbete med Kulturens.
Entré:  275 kr  Biljettköp: Mer information kommer

19.00 Boda Gammelgård, Rättvik
BODASTÄMMAN FORTSÄTTER!
19.00 -23 Solister o små grupper ger korta framträdanden på konsertscenen
20 .00 Dans på logen till Boda Spelmanslag
Klassisk spelmansstämma med spelmän, dans, buskspel, spontana möten och framförallt dans till Boda spelmanslag med sina dansanta bodapolskor i full frihet danslogen i hembyn.
22.00  Konsert med Sébastien Dubé, Torbjörn Näsbom och Daniel Ek
Entré: ej klart

19.30 Alfvéngården, Tibble, Leksand
En afton i Rune Lindströms sällskap
Ett Rune Lindström-program där skådespelare Lars Hjertner, tillsammans med Riksspelman och kompositör Maria Hulthén Birkeland, berättar anekdoter kring Rune och hans konstnärskap, spelar upp delar ur Himlaspelet och sjunger Marias tonsättningar och även de mer kända sångerna där Runes älskade texter har berört genom årtionden.
Arrangör: Hugo Alfvénfonden.
Entré: 200 kr. Biljetter på Alfvéngården eller genom tel 0708-832805.

 

Lördag 8 juli

13.00 Alfvéngården, Tibble, Leksand
ALFVÈNDAGEN
En traditionsenlig dag i Alfvéns trägård med kör, folkmusik och mer om musikern och konstnären Hugo Alfvén.
Medverkande: Stipendiater från Musikkonservatoriet Falun.
Spelmän – Alm Nils Ersson, Tommy Gjers, Erik Berg och Kungs Levi Nilsson, Dalasinfoniettans.
Kör: Dirigent David Lundblad, Gunnar Ternhag, Hugo Alfvénfondens ordförande.
Utdelning av Carin Malmlöf-Forsslings tonsättarpris
Arrangör: Hugo Alfvénfonden
Fri entré

 

18.00 Siljansnäs kyrka, Leksand
ORATORIEKÖREN VOX
Rossini: Petite Messe Solennelle med Henrik Löwenmark vid flygeln, samt Rutter: Gloria, med blåsare från Siljansbygden. Paulina Pfeiffer, sopran. Paula Hoffman, mezzo. Michael Axelsson, tenor. Caspar Engdahl, bas. Åsa Sundstedt, ackordeon. Per Westblom, trombon. Melker Brodin, trumpet
Arrangör: Körföreningen VOX
Entré: Förköp på www.siljan.se 245 kr för vuxna, 195 kr för ungd. över 12 år.
Kontant vid entrén är priset 220 kr för vuxna, 170 kr för ungd. över 12 år

 

19.00 Ovanmyra Kulturhus, Boda Rättvik
KAMMARMUSIKKONSERT IV
Malvakvartetten. Kreativ, prisbelönad ung stråkkvartett i sommaraftonens ljus, med Linnea Hällqvist, Knapp Brita Pettersson, Maria Jonsson och Maja Molander.
Arrangör: Föreningen Boda hembygdsförening i samarbete med Föreningen Ovanmyra kulturhus, ABF, Musik vid Siljan Vänföreningen och Musik i Dalarna.
Entré: 180 kr. (Medlem i Musik vid Siljan Vänföreningen 160 kr.)
Förköp www.visitdalarna.se/sv/siljan/

 

21.00  Rättviks kyrka, Rättvik
SYSTERPOLSKAN
Musiken består av både traditionella och nykomponerade låtar och visor, framför allt från Uppland och Dalarna där samtliga spelmän kommer ifrån. Namnet Systerpolskan är hämtat från ett av spåren på den nya skivan, Systerpolska från Ore. Medverkar gör Täpp Ida Almlöf – fiol, sång, Verf Lena Egardt – fiol, sång, Cajsa Ekstav – fiol, nyckelharpa, sång, Erika Lindgren Liljenstolpe – fiol, sång, Lena Willemark – fiol, sång, Cecilia Österholm – nyckelharpa, sång.
Arrangör: Folkmusikens hus & Bilda Mitt
Entré: 250 kr/200 kr medlemmar/100 kr studenter. Biljettköp och info: www.folkmusikenshus.se

 

Söndag 9 juli

14.00 Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare, Leksand
”NU FÅNGAR JAG TONER UR SOMMAR OCH HÖST OCH GER DEM VISANS LEKANDE RÖST”
Barytonsångaren Olle Persson och gitarristen Mats Bergström sjunger och spelar som bara dom kan! De framför visor till Bellman, Tegnér, Taube,  Adolfsson, som alla berikar de den svenska sommaren med sina visor. En barnkör under ledning av Anna Kjellin från Falun presenterar visor av A. Tegnér. Därutöver framförs tonsättningar till E.A. Karlfeldts verk.
Arrangör: Gunbritt och Bo Berggren. Mer info www.sangs.se
Entrè:  200 kr. Medlemmar i Vänföreningen 175 kr. Köps på plats.