Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Onsdag 2 juli

ORGELMUSIK
Rättviks kyrka kl. 12.00

En lugn stund i en sval kyrka mitt under dygnets hetaste timmar. Ta en paus och njut när Roland Östblom framför orgelmusik vid lunchtid.

Fri entré


NU FÅNGAR JAG TONER UR SOMMAR OCH HÖST
Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare, Leksand kl. 14.00

Lars Hjertner, sång och recitation, Sofia Sandén sång och fiol, Anders Nygårds, fioler och mandolin, Peter Rousu, gitarr, Staffan Lindfors, bas, Hans Barenthein, berättare.

”Nu fångar jag toner ur sommar och höst och ger dem visans lekande röst…” I år är det 150 år sedan Erik Axel Karlfeldt föddes, hans liv och diktning är ett stort stycke svensk litteraturhistoria. Här får vi höra hans dikter i dess rätta miljö, både genom musik och gestaltning av Lars Hjertner och Sofia Sandén. Glimtar ur hans liv, bondpojken från Dalarna som blev författare och Nobelpristagare i litteratur. Vem var han? Några sånger är kanske bekanta men här får vi också höra helt nykomponerad musik av Anders Nygårds och Sofia Sandén. Hans Barenthein, ger oss som barnbarn sin bild av Erik Axel Karlfeldt.

Traditional outdoor concert at beautifully situated Karlfeldtsgården, Leksand.

Entré: 195 kr (barn och ungdom 100 kr) Vänföreningens pris med medlemskort: 175 kr


BINGSJÖSTÄMMAN
Bingsjö från kl. 15.00

För 45 år sedan skapades Bingsjöstämman. Den drivande kraften var Knis Karl Aronson som fram till sin död 1980 var oomstridd spelmansgeneral över stämman. Knis Karl var en av de viktigaste personerna i Folkmusiksverige under andra halvan av 1900-talet. Spelman, organisatör och folkmusikambassadör. Med en förmåga att tala med ”bönder på bönders språk och med de lärde på latin” fick han ett genomslag och en förankring i både slott och stuga. Detta i en tid när folkmusiken inte alls var en självklarhet i de mer ”finkulturella” rummen. I år skulle Kalle ha fyllt 100 år och det firar vi bl a med ett Kniskalletema för årets kapellkonserter. Men i vanlig ordning vill vi också fira Bingsjöstämma tillsammans med alla er spelmän, dansare, besökare… alla ni som bidrar till att göra stämman till årets spelmansfest!

Traditional folk music gathering at Bingsjö!

För mer information se www.folkmusikenshus.se


UNGA TALANGER III Treitlerkvartetten
Ovanmyra kulturhus kl. 15.00

Relativt nybildade Treitlerkvartetten från Stockholm (bildad 2012) är redan mycket lovordad, med unga hängivna kammarmusiker. Här framförs Mendelssons Stråkkvartett nr. 2 i a-moll och Beethovens Stråkkvartett nr. 1 op 59.

Kvartettens primarie, Oscar Treitler, spelade redan 2006 solo med Sveriges Radios symfoniorkester, därefter har han spelat solo tillsammans med bl a Dalasinfoniettan och Gävle Symfoniorkester. Han gästspelar emellanåt som konsertmästare i Norrköpings Symfoniorkester.

Young and talented musicians performing classical music in the beautiful old church.

Entré: 120 kr (ungd 100 kr). Förbokning via bjorn.gson@spray.se Kaffeservering i intilliggande Lilla salen www.ovanmyramissionshus.blogspot.com


SVENSKA ROMANSER
Vattnäs konsertlada kl. 18.00

Hanna Husáhr, sopran och Carl Ackerfeldt, baryton.

Romansen karaktäriseras av en välavvägd balans mellan ord och ton, där pianostämman bär lika mycket uttryck och innehåll som solosången. Det uppstår en närmast duettlik förening mellan de två aktörerna. Sångarna Hanna Husáhr och Carl Ackerfeldt botaniserar i vår svenska romansskatt tillsammans med pianisten Henrik Måwe i en konsert som innehåller romanser av bl a Hugo Alfvén, Wilhelm Stenhammar och Evert Taube.

Swedish lieder in Vattnäs Concert Barn with Hanna Husáhr and Carl Ackerfeldt.

Entré: 290 kr (barn och ungdom 150 kr) Vänföreningens pris med medlemskort: 265 kr


STIKO PER LARSSON – Bara framåt jag kan gå!
Klockargården, Tällberg kl. 20.00

Den första vandringsturnén gick mellan Rättvik och Stockholm 2007 och sedan dess har Stiko Per Larsson varje vår gett sig iväg. De senaste två åren har han vandrat Trondheim-Stockholm och Falsterbo-Leksand, till förmån för SOS Barnbyar. Varje dag på turné vandrar han tre-fyra mil för att sedan stanna på kvällen för en konsert. En kväll fylld med sånger och historier från åtta vårar av vandringar genom Sverige, Norge och Danmark.

Concert with Swedish singer-songwriter Stiko Per Larsson.

Entré: 275 kr. Biljetter via Hotell Klockargården 0247-502 60 eller www.klockargarden.com

Leave a comment

name

email (not published)

website