Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Konserter 2019 – 50-årsjubileum

 

Måndag – fredag 1-5 juli

10:00-11:30, Stiftsgården, Kyrkvägen 2, Rättvik

SJUNGA TILLSAMMANS

Välkommen till öppna sångstunder på Stiftsgården Rättvik, förmiddagarna under Musik vid Siljan-veckan. Passen är helt gratis och leds av tre sköna sångare.

Den som vill kan hänga kvar i kapellet som fylls av gårdens lägerungdomar för en kort bön kl.12. Passa även på att njuta av Stiftsgårdens rika lunchbuffé som serveras fram till 13.30. Lunchen betalar du i receptionen (105 kr).

Måndag 1 juli 10.00 – 11.30

Klassiska körsånger

Med körledaren och kyrkomusikern Roland Östblom.

 Tisdag 2 juli 10.00 – 11.30

Starka sånger om livet

Med Viktor Olsson, körpedagogstudent och sommarmusiker på Stiftsgården

 Onsdag 3 juli 10.00 – 11.30

Sydafrikanskt och annat som får kapelltaket att lyfta

Med Ella Grönberg, sommarmusiker på Stiftsgården

 Torsdag 4 juli 10.00 – 11.30

Folkligt

Med Viktor Olsson körpedagogstudent och sommarmusiker på Stiftsgården

 Fredag 5 juli 10,00 – 11.30

Sommarens sånger

Med Ella Grönberg, sommarmusiker på Stiftsgården

Arrangör: Stiftsgården i samverkan med SENSUS och Musik vid Siljans Vänförening

Frågor: Stiftsgården tel 010-160 80 00

 

 Lördag 29 juni

Hembygdsgårdarna, Leksand Från 13:00

LEKSANDS SPELMANSSTÄMMA

Välkommen till en intim och sprudlande spelmansstämma med två dansbanor, allspel, kurser, grillbuffé, ståpälsscen och naturligtvis obegränsat med buskspel.

För fjärde året genomförs nu stämman i Leksand: Nya pusselbitar kompletteras varje år och stämman etablerar sig stadigt.

Leksands Musikverkstad inleder stämman. Ett dagläger för åldrarna 8-16 år och alla instrument välkomnas. I år gästas av HovenDroven och Grammis vinnaren Bengan Janson. Som vanligt är arrangören Eva Janson och Jon Holmen på plats. Lunch och tårtkalas
Anmälan på www.folkmusikenshus.se. Ingen kursavgift.
FolkUngars Sommarkurs. Startar på fredagen, anmälan till www.folkmusikenshus.se
Vuxenkurserna, se under fliken program/kurser samt på www.folkmusikenshus.se
15:00 Södrabergensbalalajkor har 50 års jubileum och ger konsert i Samilsdalskyrkan

18:00 Invigning, Breda Gatan och Allspel

19:00 Konsert med HovenDroven

20:00 Dansen startar

Spelmanslag och två dansbanor varav den ena sedvanligt inleds med barn o unga från DUS
senare på kvällen.

21:00 FinLir på ”STÅPÄLS SCENEN” där Kungs Levi Nilson och Alm Nils Erson inleder. Andra sittningen 22:00
Mat vid Siljan står för servering av god mat och dryck.
Fri camping i anslutning till stämman på gärdet mellan kulturhuset och hembygdsgårdarna
Affisch och info på www.folkmusikenshus.se

Arrangör: Eva Janson i samarbete med Folkmusikens Hus. Kontakt Eva Janson 070-258 58 56.

Fri entré

 

13:00 Café Nyfiket, Rättviks Gammelgård, tunet, Sjurbergsvägen 1, Rättvik

 ETHNO PÅ NYFIKET

Foto: Café Nyfiket[/caption]

För trettionde året i rad kommer nära hundra unga folkmusiker från hela världen till Dalarna för att vara med på Ethno – världens största, internationella folk- och världsmusikläger för ungdomar. Och precis som vanligt kommer några grupper att titta in på Café Nyfiket för en speciell konsert under den intensiva lägerveckan i Rättvik.

Tre grupper från några av de gästande länderna ger en unik konsert på Gammelgården. Folkmusik från Sydamerika, Afrika, Asien eller Europa – vilka grupper det blir bestäms längre fram. Colombia, Senegal, Kambodja och Frankrike är dock några av de länder vi räknar med i år. Irländska jigs och reels, afrikanska trummor, melodisk musik från Sydamerika, asiatisk traditionsmusik med tusenåriga rötter – allt är möjligt när Ethno kommer med världens musik i händerna på världens mest spelglada ungdomar.

Världsmusik helt enkelt!

Frivilligt utträde

Ethno drivs av Folkmusikens Hus i Rättvik med stöd av en rad institutioner och organisationer. Läs mer på www.ethno.se.

 

19:00  Boda kyrka, Boda kyrkby, Rättviks kommun

HENRIK BERG & MALVAKVARTETTEN

 Klicka på bilden

Medverkande: Henrik Berg, orgel tillsammans med Malvakvartetten: Linnea Hällqvist – violinKnapp Brita Pettersson – violin, Maria Jonsson – viola, Natalia Goldman – cello.

Henrik Berg är verksam som kyrkomusiker i Rättviks pastorat men frilansar även flitigt som pianist, organist och cembalist i Sverige och utomlands. Han är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och Edsbergs musikinstitut i Stockholm. Henrik tar ofta och medstor glädje med sin publik på upptäckresa bland ovanlig men hörvärd repertoar, och då han även är sångare och blockflöjtist besitter han en rik repertoar som sträcker sig från 1500-tal till 2000-tal. Därutöver är han verksam som arrangör av både större och mindre verk för olika ensembletyper.

MalvaKvartetten är en stråkkvartett som drivs av stor kreativitet och inte räds att sticka ut. Ambitionen är att ge kvalitativa och kommunikativa musikupplevelser för alla människor, såväl ny som erfaren publik. MalvaKvartetten bildades år 2008 på Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet och har även studerat kammarmusik vid Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ Berlin. De idag är en etablerad och flitigt anlitad ensemble med ett erkänt musikaliskt kunnande av den samtida konstmusiken. Bland många referenser finns samarbeten med Föreningen Svenska Tonsättare, nätverket Konstmusiksystrar samt internationellt etablerade komponister. Verksamheten stöds av Statens Kulturråd.

Henrik Berg och medlemmarna i MalvaKvartetten är alla engagerade i arbetet kring Boda Kammarmusikvecka och det var under den tidiga planeringen av konserterna som idén till detta samarbete föddes. Orgeln kallas ibland för instrumentens drottning och stråkkvartetten den ädlaste av ensembleformer, varför en samklang av dessa instrument känns mycket spännande att utforska. Det finns inte repertoar i överflöd men då desto roligare att söka efter och lyfta fram denna musik!

 

Söndag 30 juni

11.00 Oskar Lindbergs orgelstuga Knippboberget, Insjön, Leksands kommun

FRILUFTSGUDSTJÄNST


Gudstjänst med sång och musik av Nils Lindberg, Sofia Portström och Åhls kyrkokör vid Oskar Lindbergs idylliska sommarboende.
Ta med kaffekorg och något att sitta på.
Arrangör: Åhls Församling
Kollekt.
Vid regn flyttas gudstjänsten till Åhls kyrka.

 

17:00-18:15  (ingen paus) Leksands kyrka, Leksand

Publikinsläpp 16:30

DALASINFONIETTAN MED SOFIA KARLSSON

 Klicka på bilden

När Sofia Karlsson sommaren 2018 gästade Dalasinfoniettan i det gröna blev det fullträff! Nu följs succén upp med ännu ett underbart program då Dalasinfoniettan, under ledning av David Björkman, spelar välkända pärlor tillsammans med Sofia Karlsson.

Sofia Karlsson är en unik artist, 4-faldigt grammisbelönad med stor integritet och alltid med största fokus mot musiken. Hon spelar mest på den akustiska konsertscenen, men rör sig fritt över olika genres i sin musik.

Våren 2005 förändrades saker och ting radikalt för Sofia Karlsson då hennes andra album, Svarta Ballader, plötsligt blev en stor succé över hela Sverige, hyllad av både kritiker och publik. Sofias tolkningar av Dan Anderssons dikter tillhör fortfarande hennes mest älskade gärningar och verkar aldrig gå ur tiden.

Sofia fick en Grammis och albumet har sedan dess sålt över 100 000 exemplar. Denna succé följdes upp av intensivt turnerande och våren 2007 såg hennes andra soloalbum ”Visor från vinden” ljuset. Hon fick även ännu en gång ta emot en Grammis i kategorin Årets folkmusik/visa, samt en dansk Grammis i kategorin ”Bästa utländska album” och Manifestgalans pris 2008 i kategorin ”Folk/visa”.

Under åren 2008‐2010 turnerande Sofia över hela Skandinavien och spelade för fullsatta konserthus och spelställen. Sex månader efter lanseringen av egenskrivna ”Söder om kärleken” (2009) sålde albumet guld och hon tilldelades sin tredje Grammis. Hösten 2011 släpptes livealbumet ”Levande” som blev hennes femte fullängdsskiva även den fick en Grammis. Samtidigt gav Sofia ut en notbok bestående av några av Sofias mest älskade låtar, med tillhörande kommentarer och texter.

De senaste åren har Sofia spelat med sitt band i Norden i olika kombinationer, samt gjort bejublade konserter med Norrbottens Kammarorkester och Göteborgssymfonikerna. Hon har under åren mottagit prestigefyllda priser och utmärkelser, bl.a Dan Andersson-priset, Ulla Billquist stipendiet och även två danska Grammisar.

Dalasinfoniettan är en modifierad variant av en sinfonietta med utökade stråkstämmor. Idén bakom en sådan ensemble är att ge varje person mer ansvar, men också mer frihet. Dalasinfoniettans 28 heltidsanställda musiker utför detta inspirerande arbete genom konserter i Dalarna, Sverige och ibland så långt bort som Sapporo och Tokyo.

Chefdirigenten från hösten 2019 är Roberto González-Monjas, som också är violinist och spelar i sin stråkkvartett Winterthurer Streichquartett, vikarierar som konsertmästare i Berlinerfilharmonin eller gästdirigerar olika orkestrar i Europa.

Våren 2019 släpps Dalasinfoniettans skiva med musik av Poulenc, Ligeti och Larsson Gothe under ledning av avgående chefdirigent Daniel Blendulf.

David Björkmanär en av Sveriges mest efterfrågade dirigenter. Han var pristagare i Prokofiev International Conducting Competition i St Petersburg 2008 och blev innan dess utsedd till vinnare av Svenska Dirigentpriset.

Vid sidan av den intensiva konsertverksamheten med Dragonmusikkåren kommer den närmaste framtiden även innebära återbesök hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm, Sveriges Radios Symfoniorkester, Norrköpings Symfoniorkester, samt debut med Aarhus Symfoniorkester.

David har ett långvarigt samarbete med alla stora symfoni- och operaorkestrar i Sverige, samt med Nordiska Kammarorkestern, Svenska Kammarorkestern och Norrbottens NEO.

Född i Skellefteå 1973 och studerade violin vid Göteborgs Musikhögskola. Innan han sadlade om till dirigent 1999 jobbade han som violinist i Göteborgs Symfoniker och konsertmästare på NorrlandsOperan. Han studerade dirigering i fem år vid Kungliga Musikhögskolan för den världskände professor Jorma Panula och tog privatlektioner för Esa-Pekka Salonen, samt för maestro Sixten Ehrling i New York.

Sofia Karlsson: www.sofiakarlsson.com

Dalasinfoniettan: www.dalasinfoniettan.se

David Björkman: www.davidbjorkman.se

Arrangör: Musik vid Siljans vänförening i samarbete med Leksands kommun och Leksands församling

Entré: 200 kr. Förköp: VisitDalarna

 

20.30 Åhls kyrka, Insjön, Leksands kommun

PETITE MESSE SOLENNELLE AV GIOACCHINO ROSSINI

 Klicka på bilden

Giaocchino Rossinis karriär var lysande. Samtiden såg honom som en av de största tonsättarna någonsin och det berättas att till och med Ludwig van Beethoven kände sig en aning besvärad av Rossinis framgångar.

Med 40 operor bakom sig – många blev stora succéer – drog sig Rossini tillbaka som tonsättare.

Efter mer än 20 års tystnad började han komponera igen, men det blev inga fler operor. I stället koncentrerade han sig på pianostycken och sånger. 1863 skrev han dock ett riktigt stort verk: Petite Messe Solennelle.

Instrumentbesättningen är i vår tid minst sagt originell: harmonium och piano. Men på den tiden var detta en vanlig och omtyckt instrumentkombination. Speltiden är något över en timme och fransmännens kejsare, Napoleon III, hade onekligen en poäng när han sade att verket varken är litet, en mässa eller särskilt högtidligt. Och visst har denna orgie i tjusiga melodier sina operamässiga drag. Men lyssna bara till den stora altarian med kör som avslutar detta djupt personliga stycke musik.

Medverkande: Sabina Bisholt, sopran, Katarina Karnéus, mezzosopran, Mats Carlsson, tenor, Ludvig Wallmark Rydberg, baryton, Bénédicte Haid, piano, Mattias Bäck, harmonium, Stockholms Kammarkör

Florian Benfer, dirigent

Entre: 150 kr (löses vid entrén 1 timme före konsert) som går oavkortat till Clas Ohlson Foundation.

Arrangör: Åhls församling/Sensus/Clas Ohlson Foundation/Musik vid Siljans vänförening

Måndag 1 juli

 

12:00 Mora kyrka

LUNCHKONSERT

Klicka på bilden

Två av Musik vid Siljans Vänförenings tidigare stipendiater framträder:

Samuel Widéen kyrkorgel, William Ernlund fiol.

Arrangör: Musik vid Siljans Vänförening i samverkan med Mora församling

Fri entré

 

18:00 Boda Hembygdsgård, Boda Kyrkby, Rättviks kommun

FRIGG OCH BREDA GATAN

 Klicka på bilden

 

En helkväll i Boda med konserter och dans! 

Den finländska gruppen FRIGG har erövrat världen med en fusion av västerländska folkmusikstilar starkt påverkad av den nordiska folkmusiken, för vilken världsmusikmedia har myntat termen ”Nordgrass”, med hänvisning till gruppens bluegrass influenser. Det täta samspelet mellan fyra fioler, stränginstrument och kontrabas, finjusterad till perfektion och kryddad med mousserande, humoristisk levande energi, har påverkat lyssnare över hela världen.

Under juni ser det nya folkmusikbandet Breda Gatan dagens ljus. Trots debuten så är det inga nykomlingar som beger sig ut på vägarna. Gruppens kvartett är fyra personligheter med stor utstrålning som har slagit sig samman för att framföra visor med humor, svårmod och berättelsen i fokus. Räkna med underskön sång och tätt samspel.

Frigg består av:
Alina Järvelä, violin
Esko Järvelä, violin
Tommi Asplund, violin
Tero Hyväluoma, violin
Petri Prauda, mandolin, säckpipa och cittra
Anssi Salminen, gitarr
Juho Kivivuori, bas

Breda Gatan består av:
Emma Härdelin
Johanna Bölja
Kjell-Erik Eriksson
Ola Hertzberg

Insläpp kl 17.00. Ev kvarvarande biljetter säljs vid entrén.
Föreställningens längd ca 2-3 tim med paus 30 min.
Servering under hela kvällen
Boka biljett online, Visit Dalarna tfn 0771-62 62 62 eller hos din närmaste turistinformation i Dalarna.
För rullstolsplatser ring Visit Dalarna.

Arrangör: Boda Hembygdsförening & Folkmusikens Hus.

 

16:30 Kafé Nyfiket, Rättviks Gammelgård, Sturladu, Sjurbergsvägen 1, Rättvik

MiiLA – ATMOSFÄRISK FOLKPOP

 

 Klicka på bilden

MiiLA är en trio bestående av Mia Börjes Björklund från Rättvik tillsammans med Olivia Ahltorp och Saga Hävermark från Uppsala. Med gripande texter, elektroniska slagverk, piano, dragspel och stämsång blandar de folk, pop och elektronisk musik i en mjuk men medryckande atmosfär. I sommar spelar de på Kafé Nyfiket, Storladu, och bidrar till Musik vid Siljan’s 50-års jubileum med en stämningsfull kväll.

Entré: 100 kr. Biljett köps på plats.

Arrangör: MiiLA i samverkan med Kafé Nyfiket och Musik vid Siljans Vänförening.

Besök trions bandsida på fb.me/miilaofficial  

 

Tisdag 2 juli

 

14.00 Karlfeldtsgården i Sjugare by, Leksands kommun

50 ÅR MED MUSIK VID SILJAN PÅ SÅNGS

 Sofia Sandén

 Ann-Kristin Jones

När Gerda Karlfeldt öppnat porten sommaren 1969 inleds programmet av  Leksands Spelmän anförda av Knis Karl Aronsson. Knis Karl gått ur tiden, men Alm Nils Erson och Kungs Levi kan berätta – och alltjämt spela som den gången. Nygårds Kersti Bond, som ingick i planeringskommittén, kan också berätta. Kersti själv sjöng en Bodalåt bl. a.

Vi kan plocka en underbar bukett ur den sång- och musikskatt, som klingat ut över våra ängar genom åren. Liksom blommorna omkring oss är våra visor, poesin och koralerna perenna.  Men liksom rosor kan mötas, befruktas och ge oss en ny ros, kan nya möten mellan poet och tonsättare ge oss nya sånger, ny musik.

Vi som nu plockar ur skattgömman, av ord och ton, blandar och binder samman är:

Spelmän under ledning av Alm Nils och Kungs Levi. Hans Barenthein, Henrik Berg, Ian Carr, Ann-Kristin Jones, Margareta Jonth, Staffan Lindfors, Anders Nygårds, Sofia Sandén, Mika Larsson och Gunbritt Berggren.

Arrangör: Karlfeldtgården Sångs i Sjugare  och Karlfeldtsamfundet

Biljetter säljs vid entrén (kontant el swish), 200 kr, 150 kr för medlemmar i Musik vid Siljans Vänförening, Ungdom 100 kr

Medtag gärna kaffekorgen och fällstolen. För kontakt 070/580 11 95, info@sangs.se

 

14:00 Kafé Nyfiket. Rättviks Gammelgård, tunet, Sjurbergsvägen 1, Rättvik 

DANIEL ONYANGO – NYATITI STORIES

 Klicka på bilden

Den kenyanska musikern Daniel Onyango sjunger, berättar och spelar det traditionella musikinstrumentet Nyatiti. Tillsammans med svenska jazz- och folkmusiker bjuder han på en fascinerande blandning av kenyansk folkmusik och jazz.

Daniel Onyango – nyatiti och sång Staffan Bråsjö – piano
Tobias Andersson – gitarr

Frivilligt utträde.

 

15:00 – 16:30 Folkmusikens Hus, Dalagatan 7, Rättvik

SÖDLING SESSIONS

I Södling Sessions möts tre av Sveriges mest namnkunniga folkmusiker: Ulrika Gunnarsson, Mia Marin och Tina Quartey. Med en ovanlig instrumentkombination – röst, fiol, slagverk – närmar sig trion den säregne småländske folkmusikupptecknaren Carl-Erik Södlings samling: vackra visor, svängiga låtar, spännande ballader och kvicka polskor i en ny musikalisk skrud.

Carl-Erik Södling (1819 -1884) är ett fascinerande original i den svenska folkmusikhistorien. Han var en skicklig insamlare av visor och låtar, med blick för de små detaljerna i musiken. Södling var verksam som musik- och gymnastikdirektör i Västervik och under en period organist i Buenos Aires. Södling hade storvulna idéer om den svenska folkmusikens kulturhistoriska betydelse i Europa och Sydamerika. Han var knuten till Kungliga Musikaliska Akademien, men hans idéer var alltför vildvuxna för att kunna ges ut. Hans efterlämnade manuskript innehåller ett hundratal visor och låtar av stort intresse och värde.

Ulrika Gunnarsson
Ulrika är folksångerska med en stor småländsk repertoar som bas men som också har specialiserat sig på trall. Hon var under många år med i den anrika gruppen Sågskära och spelar även med Jonas Åkerlund. Ulrika är också en uppskattad pedagog som undervisat på flera folk- och musikhögskolor i Sverige och utomlands.

Mia Marin

Mia är värmländskan som gjort sig ett namn både som framstående musiker och inspirerande pedagog. Hon turnerar runtom i världen, skriver och arrangerar musik, ger ut notböcker och undervisar på Musikhögskolan i Göteborg, Musikhögskolan i Arvika samt Malungs folkhögskola. Du kan exempelvis ha hört henne i banden MP3, Marin/Marin, Lena Willemarks Blåferdi, Marin&Roswall eller Ulrika Bodén Band.

Tina Quartey
Tina är pionjären som fört in brasilianskt och kubanskt slagverk och översatt det till svensk folkmusik bl. a. i grupper som Filarfolket och Groupa. Hon samarbetar också med musiker som Mats Edén, Mari Boine, Lena Willemark och Ale Möller. 2018 debuterade hon som poet med diktsamlingen »I Took A Quantum Leap Of Faith And Fell«.

Arrangör: Folkmusikens Hus med stöd av Kulturrådet och Bilda Mitt

Biljetter: www.folkmusikenshus.se

 

17.00  Rättviks kyrka, Rättvik

TEMAKONSERT MED RÄTTVIKS SPELMANSLAG

 Klicka på bilden

Rättviks spelmanslags årliga temakonsert har  i år temat ”Spelmän från Blecket och deras musik”.

Här presenteras den kanske främsta hornblåserskan vid förra sekelskiftet, Ris Kerstin, samt spelmän som Blank, Björling, Steen, Hjerp och Mårsen.

Ris Kerstin och hennes hornlåtar kommer att ges en egen avdelning i programmet. Hon turnerade med fiolspelmannen Höök Olle och spelade ihop med denne, intressant med fiol och horn tillsammans.

Arrangör: Rättviks spelmanslag.

Entré: 100 kr, kontant och swish vid dörren.

 

19:00 Bodamål, Boda kyrkby, Rättviks kommun

JAZZIKON I LUDWIGS SÄLLSKAP MED WEBERKVARTETTEN

 Klicka på bilden

Medverkande: Ronnie Weber violin 1, Ellinor Weber violin II, Patrik Eriksson viola, Bekhbat Tsagaanchuluun cello.

Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter. Kvartetten vann ”Ung och Lovande” 2005 och har sedan dess framträtt på de flesta kammarmusikscener i Sverige samt deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom Gotland Chamber Music Festival, KorsholmMusic Festival i Finland, Båstad Kammarmusikfestival, Stockholm New Music Festival och Musical Gardens Warsawa. De har spelat in för radio och TV, bl.a. i SVT:s ”Veckans Konsert”, gjort CD-inspelningar och samarbetat med flera av Sveriges främsta musiker.Weberkvartetten är flitiga ambassadörer för nutida musik och har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Jonas S Bohlin, Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Miklós Maros och Fredrik Högberg.

Som Quartet in Residence på Västernorrlands museum (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige- och Europapremiärer.

På denna konsert spelar de bl.a. en av Beethovens mästerliga stråkkvartetter samt ett spännande verk av Maria Schneider, en av jazzvärldens främsta kompositörer och bandledare.

Entré: 200 kr Förköp: www.visitdalarna.se

 

20:00 (insläpp) Klockargården Hotell, kultursalongen, Tällberg

BENGANS SCEN MED THOMAS DI LEVA

Upplev det spännande mötet mellan Bengan Jansson och musikekvilibristen och rymdblomman från Gävle, Thomas Di Leva. Nu, efter 30 år på varsin galax möts dessa musikens mästare i ett osannolikt och unikt samarbete. Gemensamt har de humorn, livsbetraktandet och äktheten.

Den unika och älskade Thomas Di Leva har levererat inte mindre än 22 skivalbum och framträtt i otaliga TV och radioproduktioner. Hans texter griper tag och hans röst kan få världen att tvärstanna.

Tangentekvilibristen Bengan Jansson är känd för Sverigepubliken genom sina många TV framträdanden, sina Edwall tolkningar, för att kunna spela vad som helst, hur som helst på sitt instrument och för sitt humoristiska sätt att kommunicera med sin publik

Insläpp från kl 20.00
Föreställningen är 90 minuter utan paus.

Entré: Från 585 kr, förköp www.visitdalarna.se

Middag före föreställningen kl 18-20 kan beställas via Klockargården Hotell tel 0247-502 60.

För medlemmar i Kulturföreningen Paraden med scenpass samt för grupper och rullstolsplatser ring Visit Dalarna 0771-62 62 62.

Onsdag 3 juli

 

12:00 Åhls kyrka, Insjön, Leksands kommun

MUSIK VID TOLVSLAGET

Klicka på bilden

 

15.00 Bingsjö, Rättviks kommun

BINGSJÖSTÄMMAN

Varje sommar samlas ungefär tiotusen spelmän, dansare och andra musikintresserade några dagar, kvällar och nätter i början av juli. Hela Bingsjö blir en levande scen där alla är välkomna att delta. Eller bara lyssna. Tältplatser finns till alla som vill stanna över natten! Bingsjöstämman firar i år 50-årsjubileum precis som hela Musik vid Siljan.

För detaljprogram och övrig information om camping, parkering etc.: www.bingsjöstämman.se
Arrangör: Föreningen Bingsjöstämman i samarbete med Dalarnas Spelmansförbund, Folkmusikens Hus, Bingsjö bystugeförening, Musik vid Siljans Vänförening och med stöd av Bilda Mitt och Leksands Sparbank

Entrébiljett: 150 kr löses på plats. Kapellkonserter 100 kr

 

Torsdag 4 juli

 11.30 Kättingsmedjan Furudals Bruk, Rättviks kommun

SOPPKONSERT MED ÅRETS STIPENDIAT – Emma Eskeby, tvärflöjt

 Klicka på bilden


Konsert med, och utdelning av 2019 års bruksstipendium till Emma Ekeby. Medverkar gör också Aureliuskvartetten. På programmet: Musik av bl a Mozart, Telemann och Bartok.
Sponsor: BRA HUS, Furudal www.brahus.se
Arrangör: Stiftelsen Furudals bruks kulturhus
Entré: Inklusive sopplunch 200 kr, Medlem i Musik vid Siljans Vänförening 175 kr.
Biljetter köps på plats, via lennart.ohnell@furudal.com eller 070-55 94 500.

 

12:00 Mora kyrka

ORGELKONSERT

Klicka på bilden

Medverkande: Organist Ulrika Ryssmats, kyrkorgel

Arrangör: Musik vid Siljans vänförening i samarbete med Mora församling

Fri entré

 

17:00 Karlfeldtsgården Sångs, Sjugare by, Leksands kommun

POESIVANDRING

Vandring i dikt och doft på Karlfeldtsgården Sångs i Sjugare med Gunbritt Berggren som guidar genom skaldens trädgård.

Entré: 80 kr. Anmäl gärna i förväg på 070-580 11 95

http://www.sangs.se

 

19:00 Boda kyrka, Boda kyrkby, Rättviks kommun

”DOLCEZZA DI MORTE” MED GÖTEBORG BAROQUE

 Klicka på bilden

Medverkande: Amanda Flodin mezzosopran, Fredrik From violin, Anders Ericson teorb, Magnus Kjellson orgel, cembalo eller claviorganum.

Programmet kommer att bestå av nedanstående program med inslag av virtuos violinmusik av Biber och Bertali.

Enbart 3,8 procent av all musik som framförs på svenska opera-och konserthus är komponerad av kvinnor. Därför känns det extra angeläget för GöteborgBaroque att kunna presentera flera fantastiska stycken tonsatta av kvinnor från den epok där de känner sig som mest hemma –1600-talet. Förutom musik av Barbara Strozzi och Francesca Caccini framför de även några stycken av deras samtida manliga kollega ClaudioMonteverdi, där berättarjaget är en kvinna. Dolcezza di morte –dödens sötma är ett citat från ett av kvällens lamenti, temat är oftast olycklig kärlek, det mesta är bitterljuvt och det finns alltid en njutning i att klaga.Det som gör Göteborg Baroques sound unikt är det intima samspelet mellan ensemblens instrumentalister och sångare och deras gemensamma passion för den tidiga musiken. www.goteborgbaroque.se

Entré: 200 kr, Förköp: www.visitdalarna.se

 

19:00 Kolarkojan, Rättvik (Kolarkojan ligger bakom Rättviks bowling)

JANNE KRANTZ MED VÄNNER

Janne Krantz underhåller vid Kolarkojan ihop med sina vänner Billy Opel, Ingemar Ihlis, Jan Anders Ernlund, Lars Björk och Robert Damberg.

Entré: 300 kr. Förköp VisitDalarna. Ev kvarvarande biljetter säljs vid entrén med kontant eller swish.

Insläpp kl 17.30.  Föreställningens längd ca 3 tim inkl paus på 30 min.
Kuprik serverar wokmat. 

Kolarkojan ligger bakom Rättviks bowling. Tag med egen stol eller filt! För rullstolsplatser ring Visit Dalarna 0771-62 62 62.

 

19.00 Östbjörka bystuga, Kattbacksvägen, 2, Östbjörka by, Rättviks kommun

ÖSTBJÖRKASTÄMMAN

Du som vill dansa hela natten lång, på flera dansbanor och för riktigt bra dansspelmän ska ta dig till mysiga byn Östbjörka i Rättvik. Du kanske också vill spela och sjunga, kanske vila lite efter Bingsjöstämman eller ladda inför Bodastämman. Campingplatser finns i nära anslutning till stämman.
Arrangör: Östbjörka bystugeförening i samarbete med Folkmusikens Hus och Musik vid Siljan och med stöd av Bilda Mitt.
Mer information:  www.folkmusikenshus.se

Entré: 100 kr, löses på plats. Se även www.ostbjorkabystugeforening.se

 

19.30 Rättviksparken utomhusscen, Rättvik

ETHNO – FINALKONSERT!!

Klicka på bilden

27 juni till och med 5 juli äger årets Ethnoläger, det trettionde i ordningen, rum i Rättvik. Då kommer cirka hundra unga folkmusikanter från Europa, Afrika, Asien och Amerika till byn föratt under åtta intensiva dagar lära varandra låtar, vidga sina vyer musikaliskt och medmänskligt och förstås skaffa sig vännerför livet. Ethno har sedan starten i Falun 1990 spridit sig över världen – idag finns drygt 20 Ethno i fem världsdelar! Torsdag 4 juli blir det en närmast magisk finalkonsert i Rättviksparken men innan dess kan man höra Ethno på Bingsjöstämman och i mindre konstellationer i Rättvik.

Arrangör: Folkmusikens Hus med stöd av bl a Region Dalarna, Rättviks kommun, Musik i Dalarna, Studieförbundet Bilda och Sveriges Spelmäns Riksförbund. Läs mer på www.ethno.se [1].

Entré: 200 kr, 180 kr för medlem i Folkmusikens Hus, 100 kr för stud. Biljettköp via www.folkmusikenshus.se, Folkmusikens Hus reception eller 1 tim innan konserten i Rättviksparken.

 

Fredag 5 juli

11.00 – 15.00 Karl Tövåsens levande fäbodar, Vikarbyn, Rättviks kommun

HORNBLÅSARSTÄMMA OCH FÄBODDAG

 Foto:Lennart Fast

11:00 – ca 12:30 Spelmansstämma för vallmusik, horn, näverlur, flöjter och kulning i levande fäbodmiljö. De bästa vallmusikanterna från hela landet medverkar i en rundblåsning från skogen och vallen.

12:30 – 15:00 Fäbodbrukaren Tin Gumuns visar fäboden med gårdsmejeri, servering av kaffe, bröd och enkel fäbodlunch. Se www.karltovasensfabod.se.

Intresserade av vallmusik har under dagen också möjlighet att se hur man tillverkar, prova på, eller kanske köpa ett instrument.

Se mer på www.dalarnaspelsmansforbund.se
Arrangör: Dalarnas spelmansförbund och Karl Tövåsens fäbodar i samarbete med Musik vid Siljan och med stöd av Bilda Mitt.
Entré: Vuxen 150 kr, barn 50 kr.
Karl Tövåsen ligger ca 8 km norr om Vikarbyn.

 

13:00 – 14.45  Matsgården, Östbjörka by, Rättviks kommun    

DUBBELKONSERT: AXVY & HANS-ERS/EKBORG

Klicka på bilderna

Dubbelkonsert med två fantastiska ensembler i magisk miljö! Välkommen till Matsgården i Östbjörka, en klassisk Musik vid Siljanscen.

AXVY är en sällan skådad kombination av instrument som möjliggör för ett brett utforskande av den skandinaviska folkmusiken. AXVY består av Mårten Hillbom, Jerker Hans-Ers och Albin Broberg. Musikaliskt fokus är starka melodier som har en koppling till de tre musikernas fem instrument – cittern, 12-strängad gitarr, slagverk, 5-strängad fiol och hardangerfela.

Med starka toner från sina hemlandskap, Dalarna och Hälsingland vävs Anna Ekborgs och Jerkers Hans-Erspersonliga uttryck samman i en sprudlande ljudbild. Med 5-strängad fiol, viola d’amore, hardingfela, violin och oktavfiol får duon ett omfång som skiljer sig från den traditionella sättningen på två fioler.

Konserten arrangeras i samarbete med Rättviks kommun, i samband med Musik vid Siljan och med stöd av Kulturrådet och Bilda Mitt.

Biljetter: www.folkmusikenshus.se

 

15.00 Missionskyrkan, Torggatan 10, Rättvik

JUBILEUMSKONSERT MED UNGA LÅTSPELARE

 Foto: Lennart Fast

Klicka på bilden

Kursen Låtspel för barn och ungdom spelar upp tillsammans med sina lärare. Spelglädje, koncentration och en upplevelse utöver det vanliga!
Musik vid Siljans Vänförenings tre stipendiater framträder och tar emot sina stipendier.
Fri entré. Kollekt

Arrangör: Musik vid Siljans Vänförening

 

 

18:00 Alfvéngården, Tibble by, Leksands kommun

BENGAN JANSON, PER GUDMUNDSON & DAVID ALBERTSSON

Per Gudmundson & Bengan Jansson – Två musikanter som efter flera decenniers nosande på varandra nu gjort slag i saken och inlett en brinnande musikalisk relation. Bengan trivs i många musikaliska sammanhang, från jazz till klassiskt. Per har sin musikaliska bas i Rättviks rika folkmusikmylla. Som spelman på fiol och säckpipa och del av Frifot har Per en lång och slingrande musikerbana. Bengans och Pers musikaliska prägling spänner från jazz, world och klassiskt till Rättviks och Orsamusikens rika källor. I juni förra året släppte de första plattan som spelmansduo. Den belönades med en grammis för bästa folkmusikplatta 2018. På denna konsert har de med sig David Albertsson på gitarr. David är en mångsidig musiker som spelat mycket folkmusik.

 Entré: 250 kr. Biljetter finns att köpa på Alfvéngården eller via 0708-832805. 

Arrangör: Alfvéngården i samverkan med Musik vid Siljans Vänförening

18:00 – morgongryningen! Boda kyrka och Boda gammelgård, Boda kyrkby, Rättviks kommun

BODASTÄMMAN

 

18:00 Boda kyrka

SOMMARKONSERT MED SOFIA KARLSSON, CHARLOTTE CENTERVALL OCH LINNEA OLSSON

 

 Klicka på bilden

Flerfaldigt grammisprisade Sofia Karlsson gör ett utvalt antal konserter tillsammans med gitarristen och sångaren Charlotte Centervall och multiinstrumentalisten Linnea Olsson, båda kända med egna karriärer i svensk artistelit. Musiken är utvalda låtar ur bland annat den svenska visskatten.

Missa inte detta unika tillfälle att se och höra tre av Sveriges starkaste musiker och sångare på samma scen i sommar.

Entré: 275 kr. Förköp www.visitdalarna.se, 0771 – 62 62 62

 

18:00 och framåt Utescenen, Boda Gammelgård

KONSERTER

 

20:00 Boda loge, Boda Gammelgård

DANS MED BODA SPELMANSLAG

 

22:00 Utescenen, Boda Gammelgård

KONSERT MED FRI FORM FOLK

 Klicka på bilden

Foto: Aron Mattsson

Sven Ahlbäck fiol, Olof Misgeld fiol, Petter Berndalen trummor

”Den skatt av låtar och sätt att spela som förmedlats till modern tid genom spelmannenGustaf Jernberg som kom från byn Sikvik i Gästrikland, har inspirerat och följt oss länge.Sven Ahlbäck blev en del av denna tradition genom att gå i lära hos Gustafs son Anton Jernbergoch senare har Jernbergslåtarna också blivit en del av Olof Misgelds och Petter Berndalens musikaliska uttryck.Vi har spelat de här låtarna så mycket att de har blivit en del av vårt språk, på slagverk så väl som fiol,och här närmar vi oss låtarna genom att prata språket, men formulerar oss på vårt eget sätt, i stunden, i fri form.Låtarna är på denna skiva startpunkten för vårt samspel, var det slutar vet vi inte.”

 

00:00 Boda loge, Boda Gammelgård

CD-RELEASE MED BODA MOLLKAPELL

 

00:00 tills morgonen gryr på Boda loge, Boda Gammelgård

Dans till Jonas Brandin, Hans Röjås, Knapp Maria, Stina Brandin, Hady Prett, Jon Holmen, Knapp Karin, Knapp Britta, Gunnar Brandin, Knapp Brita, Joel Bremer

Arrangör: Boda hembygdsförening i samarbete med Kulturens.

Mer information: www.bodabygden.se
Entré: 100 kr

 

21:00 Hotell Lerdalshöjden, Mickelsgatan, Rättvik

JAZZTRION TIMJAM MED JONAS BRODIN

Klicka på bilden

Timjam gjorde ett uppskattat framträdande under förra årets Musik vid Siljan och kommer nu tillbaka!

Timjam är en jazztrio bestående av Miranda Diaz Römmesmo, Axel Rosén och Anton Brodin som bildades i Stockholm. De spelar framförallt egenskriven musik med influenser från såväl jazz som folkmusik. Tillsammans med Jonas Brodin på slagverk och trombon ska de bjuda på en mysig konsertkväll på Hotell Lerdalshöjden i Rättvik.

Arrangör: Timjam i samverkan med Hotell Lerdalshöjden www.lerdalshojden.se och Musik vid Siljans Vänförening www.musikvidsiljan.se

Entré: 100 kr, köps på plats.

På Timjams Facebooksida finns mer info samt inspelningar: https://www.facebook.com/TimjamTrio/

 

Lördag 6 juli

 

11:00 och 13:00 Folkmusikens Hus, Dalagatan 7, Rättvik

LÅNGT BORT I SKOGEN – TVÅ FAMILJEFÖRESTÄLLNINGAR

©Fotograf Heléne, Falun[/caption]

Hur var det egentligen för vallkvinnorna förr? Var det så rosenrött att leva på fäboden? Visst är det väl gott med messmör och hur kul som helst på fäboddisco? Långt bort i skogen är en audiovisuell och interaktiv barn- och familjeföreställning med glimten i ögat, med fäbod och vallmusik som tema.Skivan med samma namn blev nominerad till Manifestpriset 2018. Och här kan du se Långt bort i skogens mycket fina hemsida.Medverkar gör folkmusikerna Sofia Sandén och Maria Jonsson.

Föreställningen arrangeras under Musik vid Siljan med stöd av Kulturrådet och Bilda Mitt.

Anmälan: www.folkmusikenshus.se

 

 

13.00 Alfvéngården, Tibble by, Leksands kommun

ALFVÉNDAGEN

Klicka på bilden

Alfvéndagen är Alfvéngårdens traditionella utomhuskonsert i tonsättarens egen trädgård. Ta gärna med egen stol och matsäck och lyssna på musik skriven av Alfvén framförd av Dalasinfoniettans kör med dirigent David Lundblad. Vi får också höra mer om Hugo Alfvén samt lyssna till Musikkonservatoriets Alfvénstipendiater och även utdelningen av Carin Malmlöf-Fosslings tonsättarpris. Allt inleds med de fantastiska riksspelmännen Alm Nils Ersson, Kungs Levi Nilsson, Tommy Gjers och Per Gudmundsson.En traditionsenlig dag i Alfvéns trägård.

Arrangör: Hugo Alfvénfonden. www.alfvengarden.se 

Inträde: 100 kr, 80 kr pensionär. I priset ingår entré, guidning och film.

Servering av glass, kaffe och kall dricka!

 

16:00 Leksands kyrka, Leksand

”NU ÄR DET GOTT ATT LEVA”

 Klicka på bilden

Medverkande:

Lill Lindfors
Gustaf Sjökvists kammarkör, 
Anders Ekdahls trio
Patrik Sandin
, dirigent

Välkommen till en sommarkonsert med en av våra allra mest folkkära och uppskattade artister, Lill Lindfors. Tillsammans med Gustaf Sjökvists kammarkör och Anders Ekdahls trio får vi ta del av ett sällsamt program med musik och texter av bland andra Olle Adolphson, Jacques Werup, Evert Taube och Erik Axel Karlfeldt under ledning av Patrik Sandin

Lill Lindfors är en av våra mest mångfacetterade och folkkära artister. Som sångerska har hon klätt väggarna med ett otal guldskivor, hennes TV-shower har fått Montreux-rosor, hon har producerat flera One Woman Shows, skrivit barnböcker, medverkat i revyer, musikaler, filmer och teaterpjäser. 1998 blev hon utnämnd till svensk UNICEF-ambassadör och har ett brinnande engagemang för utsatta barn och flickors utbildning i världen. Lills artisteri är genomlyst av sångglädje och musikalitet. Med sin värme, generositet och humor har hon genom åren skapat en publikkontakt som är unik. Lills framträdanden är präglade av frihet och lek, ödmjukhet och glädje, allt med en stark vilja till förnyelse.

Gustaf Sjökvists kammarkör är en av vårt lands främsta körer och bildades för 25 år sedan av dirigenten Gustaf Sjökvist. Sedan starten har kören stått för en mycket varierad och mångsidig repertoar. De stora körverken har varvats med såväl jazz och visor som olika artistsamarbeten. Gustaf Sjökvists kammarkör har turnérat i flera europeiska länder liksom USA, Marocko, Taiwan, Hongkong och senast i februari i Vietnam. De har också medverkat vid olika officiella sammanhang genom åren som Nobelbanketten, Kronprinsessbröllopet och Drottning Silvias 70-årsdag. Under flera år var de återkommande gäster under Musik vid Siljan där de medverkat i många olika program.

Anders Ekdahl har ackompanjerat många av våra stora svenska artister som Povel Ramel, Arja Saijonmaa, Jan Malmsjö, och Barbara Hendricks. Han är också kapellmästare i många sammanhang, bland annat sedan många år hos Galenskaparna och After Shave.

Patrik Sandin är verksam som sångare, organist och dirigent, utbildad vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm. Hans bas idag är Ersta kyrka på Södermalm där han ansvarar för Ersta diakonis konsertserie. Utöver detta är han flitigt anlitad som solist i konsertsammanhang i både Sverige och utomlands. Patrik finns representerad på ett flertal CD-inspelningar och var i år nominerad till årets klassiska Grammis för en CD tillsammans med The Nordic Baroque band. Patriks musikaliska bana startade i Leksands församling där han vid 7 års ålder började att sjunga i kör.

Arrangör: Musik vid Siljans Vänförening i samarbete med Leksands församling.

Entré: 200 kr. Förköp: VisitDalarna

 

19:00 Siljansnäs kyrka, Siljansnäs, Leksands kommun

ORATORIET ELIAS AV FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLD

Klicka på bilden

Oratoriekören VOX och Södra Dalarnas Kammarorkester under ledning av dirigent Bengt Ollén
Solister: Ann-Kristin Jones, sopran, Carolina Bengtsdotter Ljung, alt, Michael Axelsson, tenor,
Viktor Rydén, baryton

Från 1700-talet och ett hundra år framåt var Birmingham säte för en stor känd musikfestival.
En av höjdpunkterna under dess historia är när Felix Mendelssohn ges möjlighet att hans
oratorium Elias framförs. Mendelssohn skrev sopranstämman till Jenny Lind ”den svenska
näktergalen” som var dåtidens stora sopran. Inför framförande i Birmingham gjordes en
översättning från tyska till engelska. Musiken är underskön och dramatisk, vackra arior och
storartade körsatser. Uruppförandet 1846 blev en stor framgång.

Ann-Christin Jones, mezzosopran, uppvuxen i Leksand där hennes musikintresse tidigt väcktes i den
kommunala musikskolan och i Leksands församlings körer. I augusti 2014 påbörjade Ann-Kristin Jones
ett solistkontrakt vid Göteborgs Operan.
Under säsongen 2018-2019 sjunger Ann-Kristin bland annat Flosshilde i Wagners Rhenguldet och Lola
i Mascagnis Cavalleria Rusticana.
Carolina Bengtsdotter Ljung, mezzosopran, bördig från Siljansnäs, är utbildad vid Musikhögskolan i
Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Efter studierna var hon under flera år engagerad som
solist vid operan i Mannheim, Tyskland. Där kreerade hon drygt trettio roller, bland dem Rosina i
Rossinis Barberaren i Sevilla.
Michael Axelsson, tenor kommer från Värmdö i Stockholms skärgård och är utbildad vid
Operahögskolan och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Michael sjunger i roller som Tamino i
Trollflöjten och Greve Almaviva i Barberaren i Sevilla och har framträtt vid scener som Landesbühnen
Sachsen i Dresden, Drottningholms Slottsteater, Norrlandsoperan, och Opera på Skäret. Somrarna
2009 och 2010 medverkade han i Trollflöjten i Dalhalla och denna sommar gör han Ernesto i
Donizettis Don Pasquale vid Smålandsoperan. Michael medverkar också ofta som solist i oratorier,
exempelvis som Evangelist i någon av Bachs passioner.
Viktor Rydén, baryton, är född och uppvuxen i Stockholm. Han är utbildad vid Kungl.
Musikhögskolans solistlinje och Stockholm Operastudio. Som solist är han flitigt anlitad i
konsertsammanhang och har verk som Requiem av Fauré, Duruflé och Brahms samt Förklädd Gud av
Lars-Erik Larsson på repertoaren. Viktor är en van romanssångare och framträder ofta med musik av
Schubert, Schumann och Mahler. Säsongerna 2016 och 2017 var han engagerad vid Drottningholms
slottsteater, 2018 kunde man höra honom i operorna ”Ankungen” och ”Kejsarens nya kläder” i Musik
i ladan, Dala-Järna.
Entré:  Vuxen 200 kr, ungdoms 12-20 år 175 kr, barn tom 11 år gratis.
Förköp: www.visitdalarna.se eller 0771-626262. Insläpp 18:30. Ev kvarvarande biljetter säljs vid
entrén, kontant eller swish.
Föreställningens längd är 100 min. För rullstolsplatser ring Visit Dalarna.

 

 

19:00 Bodamål, Boda kyrkby, Rättviks kommun

DANSA

 Klicka på bilden

Violinisten Cecilia Zilliacus och sångerskan/folkmusikern Lena Willemark gör enunik version av JS Bachs d-mollpartita. Dessutom ett stycke skrivet exklusivt för dem av S-D Sandström -”Dansa”.

Tillsammans utforskar Lena och Cecilia det musikaliska landskapet mellan, runt och genom deras olika genrer. En cd på bolaget BIS med dessa verk (+ ett soloverk för violin av Svante Henryson) kom ut i november 2016. Inspelningen Grammisnominerades året därpå.

Entré: 200 kr Förköp: www.visitdalarna.se

 

Måndag 8 juli

 

19:00 Boda Gammelgård, Boda Kyrkby, Rättviks kommun

KONSERT MED PERS HANS OLSSON OCH PERS ALEXANDER OLSSON

 Klicka på bilden

Vad är det som föranlett Två Pers och gjort att vi idag kan skapa detta fonogram? Det började 1865 med Pers Olof Andersson. Han gjorde inte många låtar själv, men lämnade efter sig en begränsad men mycket fin och värdefull låtskatt. Pers Olle, som han kallas, bodde på Pers-Gården i byn Östbjörka en bit utanför centrala Rättvik. Han var en storvuxen och snäll man med en gedigen mustasch och ett lika gediget fiolspel. År 1912 föddes Pers Erik. Pers Erik var en beslutsam man som hade en tydlig karaktär i sitt fiolspel – vilket var lika beslutsamt som Erik själv. Han följde upp på Pers Olles låtskatt och förvaltade den väl. Men kanske mest av allt gjorde Erik en hel uppsjö av egna låtar. Låtar som idag är vida spelade och kända av en större del utav dagens spelmän och spelkvinnor. Däribland låtar som ”Låt till far” och ”Ombyggnadspolskan” för att nämna ett par. För att beskriva hur vi landat i idén om skivan, bör och ska vi börja i rätt ände och det är just våra förfäder. Utan deras engagemang i musiken och bidrag till folkmusikvärlden hade nog ingen av oss suttit här med denna skiva i hand. I vårt förra fonogram låg fokus på att hylla den gestalt och låtskatt som Pers Erik var och har lämnat efter sig. Vi tog där till oss låtarna och gjorde dem på ett sätt som vi trivs med och gillar. Där skrev vi om och försökte uttrycka den vilja som krävs för att genomföra det vi gör idag. Med detta nya fonogram vill vi fokusera på den andra delen som gör det möjligt att göra det vi, med andra, gör. Två pers, två Pers. Två olika saker med olika meningar språkmässigt, men som tillsammans skapar vad vi gör. Utan två pers som i detta fall är två Pers, hade vi inte kunnat göra denna idé till verklighet. Duospel, i sin enklaste form, inom folkmusik lär vara det bästa vi vet. Tillsammans tar vi låten, vår vilja och skapar något som når oss på djupet. I detta fonogram vill vi dela det vi skapat. Inspiration från tidigare generationer men med en egen ”touch”. Vi vill presentera ett format som innebär egenkomponerat med inspiration från våra grunder inom folkmusik. Två Pers är duospel mellan två pers, skapat av två Pers, i sin allra enklaste och renaste form.