Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Euroradio Folk Festival

För 35:e gången genomförs Europeiska radiounionens (EBU) årliga folkmusikfestival, för andra gången i Sverige och för första gången i Rättvik. Musik från 17 länder – Sverige, Spanien, Norge, Ungern, Finland, Bulgarien, Danmark, Polen, Sydkorea, Österrike, Ukraina, Kroatien, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Vitryssland och Danmark – presenteras på Wasa Bio och Folkmusikens hus.

Varje konsert presenterar musik från två till tre länder och biljetterna kan köpas via Folkmusikens Hus
Entré: 180 kr • Medlem: (FMH & MvS): 160 kr • Student: 100 kr
Europeiska radiounionen (EBU) • Sveriges Radio P2 • Musik vid Siljan • Folkmusikens hus

 


 

Jodelfisch & Zoobazar

Wasa bio 28 juni 16.00

Jodelfisch – Tyskland/Germany
Jodelfisch hämtar sin inspiration från både gamla och nya världar. De har joddlat sin väg genom östeuropeiska sånger och olika språk och burit lyssnarna över gränser med fyrstämmiga röster, olika traditionella instrument och intressanta arrangemang. Tre av medlemmarna har vuxit upp med den bayerska folkmusiken och alla fyra har omfattande musikstudier i bagaget. Jodelfisch vill dela med sig av sin kärlek till musikaliska landskap som är både intima och dansbara.

Zoobazar – Spanien/Spain
Zoobazar är ett i ordets rätta bemärkelse gränslöst band som skapar något de själva kallar ”Mediterranean World Music Fusion”. Oavsett om man kommer från Grekland, Turkiet, Balkan, Nordafrika, Indien – eller Spanien – kan man känna sig hemma i Zoobazars färgsprakande musik. Gruppens repertoar bygger på traditionell musik som man moderniserat med funk, rock och jazz. Zoobazar är känt för sina energirika och kraftfulla uppträdanden och turnerar flitigt över hela världen – ett liveband av bästa märke.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS

 


 

Duo Syrjäla Korhonen & Calmus Ensemble

Folkmusikens hus 28 juni 19.00

Duo Syrjäla & Korhonen – Finland
Ilona Korhonen och Pauliina Syrjälä skapar ett unikt och starkt ljudlandskap med rötter djupt in i de fornfinska traditionerna med runosång och spel på kantele. Deras energiska samspel handlar om att kommunicera ordlöst, att med nyfikenhet och utan rädsla följa varandra till nya musikaliska marker. Här har improvisationen en viktig roll. Ilona för vidare den gamla runosångtraditionen, som det finska nationaleposet ”Kalevala” baserar sig på. Berättelserna handlar om livets hela spektrum från kärlekssånger till hjältedikter. Pauliina spelar kantele på olika traditionella sätt samtidigt som hon har utvecklat nya speltekniker. Hon visar bland annat att kantele också kan användas som rytminstrument.

Calmus Ensemble – Tyskland/Germany
Calmus Ensemble grundades 1999 då fem tidigare medlemmar i Thomaskören vid Thomaskyrkan i Leipzig formade en vokalkvintett. Genom att ge konserter runt om i Tyskland blev de snabbt framgångsrika. Men när de ville bredda sin repertoar saknades det något: en kvinnlig röst i det övre registret. Så 2001 anslöt även Anja Pöche till gruppen. Calmus Ensembles nya repertoar består av gregoriansk musik, Palestrina, Bach, Verdi, modern sakral musik och olika typer av icke-kyrklig musik, från madrigaler till folksånger och rock. Sångarna i Calmus-ensemblen känner sig bekväma i alla musikstilar men vill gärna lägga till sin egen personliga touch.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Lena Willemark

Wasa bio 28 juni 22.00

Lena Willemark – Sverige/Sweden
Lena Willemark är en av Sveriges mest uppmärksammade artister. Hon rör sig ledigt mellan olika genrer och uttryck, från intimaste sångpoesi till kraftfullaste kulningar som alltid bär Lenas särmärke i stark närvaro och elektrifierad energi. Willemark har sitt stora hjärta i folkmusiken, i låtspel på fiol, i den folkliga sången där både ett inre och yttre landskap öppnar sig. Lena Willemark är uppvuxen i Älvdalen i nordvästra Dalarna och sjunger gärna på älvdalsmål, en särpräglad svensk dialekt som anses ha utvecklats från det gemensamma nordiska språk som talades för över tusen år sedan.

”Ig andes gra’ll innadh dig Jag andas tätt intill dig
Du so ir å Du som är den
ig older far frå” jag aldrig lämnar”

(Lena Willemark, översättning till älvdalsmål Gunnar Nyström)

Under Euroradio Folk Festival kommer Lena Willemark att uruppföra sitt verk ”Blåferdi – Den Blå Färden” som beställts av Sveriges Radio. I verket har Lena inspirerats av de sex sista sidorna av den norsk-amerikanska författaren Siri Hustvedts roman ”Den skakande kvinnan”.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Jitka Šuranská & Corin Curschellas

Wasa bio 29 juni 15.30

Jitka Šuranská – Tjeckien/Czech Republik
Jitka Šuranská växte upp i en liten mährisk by, nära slovakiska gränsen i Tjeckien där man ofta kunde höra lokala män och kvinnor spela cimbalom eller sjunga. Jitka spelade många år i en känd cimbalomorkester ledd av Stanislav Gabriel och hon har blivit en av de mest originella unga rösterna i den mähriska sångtraditionen. Tillsammans med Jiří Plocek spelar hon i duon Plocek & Šuranská men framträder ibland solo där hon skickligt utnyttjar loopteknik. Hennes första soloalbum är en sammanflätning av hennes musikaliska referenser, hennes hjärtas sånger men också sådant hon snappat upp från favoritmusiker hon mött och hört.

Corin Curschellas – Schweiz/Switzerland
Corin Curschellas är något så ovanligt som en artist som sjunger på rätoromanska, ett av de minsta centraleuropeiska språken. Hon är en mångsidig artist som gjort karriär i en mängd olika roller; singer-songwriter, musiker, tonsättare, teater- och filmskådespelare. Som kompositör skriver hon i flera stilar och genrer, världsmusik, chanson, pop, rock, och jazz. Temat i hennes sånger rör sig kring landsbygden, vädret, djuren och naturen och om människans liv i de schweiziska dalgångarna. Längtan och lidande, kärleken och livet med alla sina oförutsägbara skepnader.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Sattuma & Beata Bermuda

Folkmusikens hus 29 juni 19.00

Sattuma – Ryssland/Russia
Sattuma bildades 2003 och består av sex familjemedlemmar från Petrozavodsk i ryska Karelen. Otaliga är de resor gruppen gjort till traditionsbärare i Karelen och i Finland, men också till ättlingar till finska immigranter i USA, för att samla sånger och musik till sin repertoar. Man hämtar också inspiration i inspelningar som gjordes av insamlare för över hundra år sedan samtidigt som man är öppen för mer moderna stildrag. Sattuma turnerar flitigt i och utanför Europa och är nog den grupp som gjort mest för att sprida kunskap om den traditionella musiken i Karelen. I Sattuma skriver man också sin egen musik i traditionell stil där gruppens tjugotal instrument kommer till användning.

Beata Bermuda – Sverige/Sweden
Trion Beata Bermuda rör sig i det relativt outforskade gränslandet mellan pop och folkmusik. Medlemmarna har rötterna djupt förankrade i den svenska folkmusiken men strävar efter att integrera nya element i sin musik och utforska vad folkmusik är och kan vara. Med tre melodiinstrument och tre sångröster utmanas de att hitta nya roller, där fiolen får fungera som gitarr eller rytmsektion i spelet. Texterna, som oftast är på engelska, är deras egna och arrangemangen är komplexa och närmast matematiskt uträknade. Beata Bermuda har med framgång turnerat i både Kalifornien och Sverige och har vidgat synen på vad fiolmusik kan vara.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Šćike & GongMyoung

Wasa bio 29 juni 21.30

Šćike – Kroatien/Croatia
Etnogruppen Šćike grundades 2007 av musiker och sångare med rötter i Istrien i Kroatien. Man uppmärksammades för att man levandegjorde en relativt okänd repertoar inom den traditionella istriska musiken. Med hjälp av traditionella – och moderna – instrument började man framföra sången och musiken på ett livligare sätt och förde den samman med andra stilar. Šćike bidrar till att föra vidare det istriska och kroatiska kulturarvet, bland annat den säregna tvåstämmiga sången byggd på den unika istriska skalan som sedan 2009 finns med på UNESCOs lista över immateriella kulturarv i Europa.

GongMyoung – Sydkorea/The republic och Korea
De fyra medlemmarna i GongMyoung har sin bakgrund i den traditionella koreanska musiken. De har till och med skapat ett eget slagverksinstrument av bambu som har fått ge namn åt gruppen. Medlemmarna är multiinstrumentalister som behärskar en rad olika blås- och slagverksinstrument. GongMyoung känner inga gränser, rör sig mellan olika genrer och kombinerar sin musik med teater, dans och film. Ända sedan GongMyoung bildades 1997 har gruppen varit ambassadörer för den traditionella koreanska musiken och de har uppträtt på otaliga internationella festivaler.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

ALMA & Folknery

Wasa bio 30 juni 15.30

ALMA – Österrike/Austria
Femmannabandet ALMA, grundat 2011, har sina rötter djupt rotade i den österrikiska folkmusiken. Deras musik kan ses som en ärofull bugning till traditionen – men med glimten i ögat. Bandmedlemmarna växte upp i musikaliska familjer, att sjunga och spela folkmusik var i deras barndom lika naturligt som att gå till skolan eller lära sig att cykla. Som vuxna har de fortsatt att utveckla traditionen. ALMA arrangerar och komponerar sina egna låtar och vill skapa en livfull, modern klangvärld som lekfullt kombinerar traditionella element med ibland komplexa men alltid lättillgängliga arrangemang.

Folknery – Ukraina/Ukraine
Folknery är ett ukrainskt ”free-folk”-band som bildades 2009. Medlemmarna är resande musiker som cyklar runt både i sitt hemland och ute i världen och samlar på originalsånger. Under sina cykelresor har musikerna rest 6811 km och gjort tre filmer om sina resor. Bandet ”återföder” sedan materialet och lägger till sitt eget sound – eller som någon kanske skulle säga, ”fördärvar” sångerna. Bandets stil är en unik kombination av autenticitet och moderna drivande rytmer, etno och alternativa musikstilar.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Andreas Aase & Karolina Cicha and Bart Pałyga

Folkmusikens hus 30 juni 18.00

Andreas Aase – Norge/Norway
Andreas Aase spelade i många år med Norges mest kända artister. Han har spelat på otaliga teatrar och rockklubbar men också på mer udda konsertscener som glaciärer, oljeriggar och i berggrottor. Efter allt resande väcktes så småningom nyfikenheten på de musikaliska traditionerna runt trakterna vid fjorden där Andreas växte upp. Idag spelar han lika gärna ensam och akustiskt på sin åttasträngade bouzoukigitarr. Andreas är även forskare och har särskilt studerat improvisation inom traditionell musik.

Karolina Cicha and Bart Pałyga – Polen/Poland
Karolina Cicha behärskar ett flertal instrument och har utvecklat sin egen sångteknik som singer-songwriter. Vid sidan av sitt musicerande arbetar hon som skådespelare. Tillsammans med Bart Pałyga har hon gett ut ett album samt turnerat med konserten “9 språk”. Duon sjunger traditionella sånger på språk som talas av folk som lever i Cichas hemregion Podlaskie: polska, vitryska, litauiska, ryska, ukrainska, tatariska, jiddisch och romani. Denna region i nordöstra Polen präglas av en rik kulturell och etnisk mångfald och är ett gränsland mellan öst och väst.

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS


 

Atesh and Venera & Buda Folk Band

Wasa bio 30 juni 21.30

Atesh and Venera – Bulgarien/Bulgaria
Med elegant och intrikat gitarrspel och fint ornamenterad sång bidrar duon Atesh and Venera med ett nytt uttryck till bulgarisk traditionell musik. Här finner man referenser till allt från klassisk musik till jazz och romska romanser men de bulgariska rötterna hela tiden är närvarande i komplexa rytmmönster och finlemmade melodier. Duon har ett stort kontaktnät bland bulgariska artister och har bland annat samarbetat med världsturnerande artister som flöjtisten Theodosii Spasov och saxofonisten Ivo Papazov. Atesh and Venera gav ut sitt första album i eget namn 2007, ”Balkan Fiesta”. Under 2014 ser många fram emot ett nytt album med dessa förnämliga artister som också är ett äkta par.

Buda Folk Band – Ungern/Hungary
Buda Folk Band är en ungersk folkmusikensemble som består av unga stadsbor. De föddes bokstavligen in i folkmusiken eftersom deras föräldrar och lärare hör till den generation som satte igång danshusrörelsen Táncház i mitten av sjuttiotalet som en del av den traditionella kulturens återupplivande i Ungern. Bandet har sitt hjärta i den traditionella musiken med dess energirika och täta klangvärld där de gärna väver in melodifraser och stilelement från andra håll – eller som någon har sagt: ”ungersk folkmusik anpassad för urbana öron”

KÖP BILJETTER VIA FOLKMUSIKENS HUS

Leave a comment

name

email (not published)

website