Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Jakob Koranyi avancerar i en av de mest prestigefyllda klassiska musiktävlingarna i världen!

Den för Musik vid Siljan aktuella artisten Jakob Koranyi har gått vidare till andra omgången i den prestigefyllda Internationella Tjajkovskijtävlingen. Tävlingen, som är uppkallad efter den ryska kompositören Pjotr Tjajkovskij, har ägt rum i Moskva vart fjärde år sedan 1958. Tävlingen är organiserad av en kommitté av framstående ryska musiker och genomförs av ”Ryska statliga konsertumgänget” (Sodruzhestvo). En internationell jury av namnkunninga solister, musikprofessorer, dirigenter och tidigare vinnare av tävlingen är utvalda till att döma utförandena och välja ut pristagarna.

Ingen svensk har placerat sig högre än 6:e plats, det var Mikael Ericsson år 1978. Annan intressant kuriosa är att den första tävlingen 1958 vanns av en amerikansk pianist, Van Cliburn. Innan juryn tillkännagav vinnaren var de tvugna att fråga Sergejevitj Chrusjtjov, Sovjetunionens ledare, om tillåtelse. När Van Cliburn sedan återvände till Amerika, mitt under det kalla kriget, blev han omskriven i Time Magazine som ”The Texan Who Conquered Russia”.

Jakob Koranyi ser ni Torsdag 7 juli klockan 20.00 i Rättviks kyrka under årets Musik vid Siljan.

Leave a comment

name

email (not published)

website