Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Stipendiater 2020

Stipendier från Musik vid Siljans Vänförening

I 20 år har Musik vid Siljans Vänförening delat ut stipendier till musicerande ungdomar i Siljansbygden. Så skedde även år 2020. Den första stipendiaten var Henrik Berg.

Stipendierna gick 2020 till följande ungdomar:

Emma Tinnis, Leksand, sång

Emma började som 13-åring intressera sig för att sjunga klassiskt, när hon var med i Dalasinfoniettans kör då operan Turandot sattes upp i Dalhalla. Hon har fortsatt sjunga klassiskt, utvecklat sin röst och medverkat som solist och körmedlem, bl a i TV-gudstjänsterna från Boda julen 2019. Hon har sjungit i Saint-Saëns Juloratorium, och som körsångare i Carmina Burana, Mozarts requiem och musikalen Sweeney Todd med Dalasinfoniettans kör.

”Min stora dröm är att bli operasångerska”, säger Emma Tinnis.

Fabian Eliasson, Rättvik, trumpet

Fabian har velat spela trumpet ända sen han var riktigt liten. Så fort han hade åldern inne började han ta lektioner på Rättviks musikskola. Därefter har det blivit studier vid på Musikkonservtoriet i Falun där han nu går på jazz-linjen och spelar trumpet för Thomas Courdry. Nästa mål är musikstudier på högskolenivå, och han siktar på att kunna ha musiken som yrke i framtiden. Fabian är medveten om att det kräver mycket jobb och många övningstimmar.

”Jag är beredd att satsa och ge det som behövs för att nå dit”, förklarar han.

Tindra Gifting, Mora, fiol

Folkmusiken har nästan alltid varit en del av Tindras liv. Det började i Vattnäs lilla spelmanslag, och hon deltog flera på Musik vid Siljans Låtkurs för barn & ungdomar. Fortsatte spela fiol på Kulturskolan Miranda i Mora och på Musikskolan i Rättvik. Med Vikarbyns lilla spelmanslag har hon bl a besökt USA två gånger, och fått spela vid riksdagens högtidliga öppnande. Tindra för en lång tradition inom folkmusiken vidare, då hon helst spelar på sin farmors pappas fioler.

”Jag ska aldrig sluta spela fiol”, säger hon bestämt.

Stiftelsen Furudals Bruks stipendium

Jonas Brodin, trombon

Ungdomarna fick ta emot sina stipendier i samband med den livestreamade konsert som Boda Hembygdsförening sände 30 juni

Vi i Musik vid Siljans Vänförening ger våra varmaste lyckönskningar till stipendiaterna!

Foton från stipendieutdelningen (klicka på fotot för att göra det större):